У школі №1 Івано-Франківська батькам учнів «впарили» банківські картки під виглядом електронних перепусток для дітей


Батькам учнів початкових класів в спецшколі №1 наполегливо рекомендували якнайшвидше отримати в Приватбанку картку Юніора, бо вона начебто виконуватиме функцію перепустки до школи. Зокрема, на пришкільному таборі вже з червня цього навчального року.

Про це КУРСу розповіли батьки паралелі перших класів. Вони виготовили картку Юніора і тільки після цього запідозрили, що їх, м’яко кажучи, використали.

«Після відвідування банку ми почуваємося обманутими», - описала свої відчуття мама одного з учнів, яка побажала, щоби журналіст не оприлюднював її прізвище.

Історія почалася з того, що вчителька оголосила термінові збори батьків, на яких повідомила, що в школі буде запроваджена пропускна система. І тому якнайшвидше батькам треба отримати для своїх дітей карту Юніора у Приватбанку. Ця карта, аргументувала педагог, дасть змогу зафіксувати час, коли діти приходитимуть до школи, і час, коли будуть зі школи йти. Відповідні смс-ки будуть приходити на батьківські телефони, пояснювала вчителька. Насамкінець вона додала, що вже з червня за цими перепустками буде працювати пришкільний табір. Останній аргумент для багатьох батьків був вагомим.

«Зробіть зараз, коли всі роблять», - звернулася до батьків своїх учнів вчителька.

Всіх батьків відправили в одне відділення Приватбанку – у «Центр розвитку бізнесу» на Північному бульварі, 4-А. Там з’ясувалося, що картка Юніора має бути "прив’язана" до батьківської банківської картки «Універсальна». І якщо такої нема, то її слід відкрити – без варіантів.

І хоч відкриття юніорівської картки безплатне, батькам довелося витягати гроші. Слід було покласти 50 грн. початкового внеску на «Універсальну» і туди ж спрямувати ще 60 грн. Ця сума – страховка на дві картки, по 10 грн. в місяць на три місяці.

«Нас в банку ніхто не попередив, що ми можемо відмовитися від цих страховок, - обурюються батьки. – Ми це з’ясували це з смс від банку вже наступного дня. І відмовилися».

Так само батьки скасували ще одну нав’язану їм послугу – 5 грн., які повинні були списуватися з «Універсальної» для поповнення мобільного рахунку, до якого «прив’язали» картку Юніора.

Батьки пояснили, що в цьому випадку не йдеться про суму як таку. Вони почуваються обманутими через те, що їм не повідомили умов відкриття картки «Юніора». Більше того, вони вважають, що цю картку їм нав’язали.  

Батьки переконані, що мають самі, а не з подачі школи, визначати, яким банком і в який спосіб користуватися. Тим більше, що вже наступного дня після оформлення картки Юніора до них дзвонили з Приватбанку з кредитними пропозиціями.

«Цікавилися сумою наших зарплат і видатків. Пропонували акції і знижки. Складається враження, що нас використали, щоби занести наші особисті дані в базу і в такий спосіб долучити до своїх клієнтів без нашого на те погодження», - поділився батько учениці.

В який спосіб банківські картки будуть «ходити» в школі №1 як перепустки, батьки достеменно не знають. «Напевно встановлять якісь термінали», - припускають вони. Як адміністрація навчального закладу планує організувати щоденну перевірку перепусток, батькам також не повідомили.

В той самий час, за словами батьків, у школі №1 є охоронець, і власне вони його утримують.

На сайті Приватбанку КУРС не знайшов жодного пояснення, як «електронний гаманець» або платіжна банківська картка, - а саме такою є картка Юніора, - може стати перепусткою в навчальний заклад.

З того, що офіційно подає банківська установа, випливає: "Картка Юніора" – це спеціальна фінансова освітня програма ПриватБанку для школярів від 6 до 17 років. З її допомогою дитина має навчитися користуватися банківськими послугами, а також розумно розпоряджатися кишеньковими грошима. «З Карткою Юніора ви можете бути спокійними за цілість грошей Вашої дитини – виділені їй кошти будуть надійно зберігатися в «електронному гаманці», - рекламує програму банк.

І розкриває батькам суть комерційної пропозиції, з допомогою якої вони можуть: контролювати всі витрати дитини за допомогою SMS-інформування; встановити розмір кредитного ліміту або визначити ліміт денних витрат за карткою; налаштувати регулярний переказ коштів зі своєї картки на Картку Юніора; отримувати 10% річних на залишок власних коштів на картці Юніора. Плюс бонуси, доступ до навчальних програм, конкурсів, акцій змагань і навчання у Школі Бізнесу від банку «Юніор», який власне і є тією структурою, яка веде й реалізує цю програму.

В тому, як він її реалізує, тобто поширює картки Юніора, залучаючи в банківську структуру школярів і їхніх батьків, також є цікаві нюанси. Як от програма залучення юніорів з підвищенням платіжної спроможності їхніх карток і наступних премій, які за це отримують… навчальні заклади. Про це повідомлялося на сайті ЮніорБанку. Про перепустки, якими для школярів мали би стати картки Юніорів, - знову ні слова.