В Івано-Франківській області 240 дітей-діабетиків


За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність у 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

Актуальність проблеми обумовлена масштабами поширення цукрового діабету. На сьогоднішній день в усьому світі зареєстровано більше 200 мільйонів випадків цього захворювання, втім, реальна кількість хворих приблизно вдвічі більше. При цьому захворюваність щорічно зростає у всіх країнах на 5-7 відсотків. Отже, цукровий діабет здобуває характер неінфекційної епідемії.

«Цукровий діабет поширене захворювання, - говорить головний позаштатний дитячий ендокринолог ДОЗ ІФ ОДА Наталія Чорна. - За останні 3 роки 85 мільйонів осіб поповнили ряди хворих на цю недугу. Але цукровий діабет І-го типу або цукровий діабет, який спостерігається у дітей, зустрічається в Україні значно рідше – біля 5-7 тисяч хворих. Число коливається, тому що захворюваність зростає. І в цьому році, мабуть, буде вже біля 7 тисяч дітей-діабетиків. В Івано-Франківській області нараховується 240 таких діток. Кожного року у понад 30 дітей ми виявляємо цукровий діабет вперше».

На питання – що провокує захворювання на цукровий діабет, ніхто не може дати чітку відповідь. Існує багато версій та думок серед вчених щодо походження. І одна з причин захворювання на цукровий діабет – спадковість. Іншим важливим фактором у розвитку цієї недуги є систематичне переїдання, надлишкове вживання з їжею легкозасвоюваних вуглеводів.

За словами Наталії Володимирівни, до несприятливих чинників слід також внести ранній прикорм дитини коров’ячим молоком, тобто, якщо до шести місяців дитина не на грудному вигодовуванні, погана профілактика рахіту (недостатня кількість в організмі малюка вітаміну Д) та вагітної жінки, а також вірусні захворювання. Ці гіпотези ми не можемо назвати 100%-ми, - зазначає спеціаліст. – Але вони існують.

Цукровий діабет – це захворювання, яке легко діагностувати. Дитина починає багато пити, оскільки постійно відчуває спрагу, спостерігається часте сечовипускання, яке може призвести до зневоднення організму, вони швидко втомлюються і відчувають занепад сил. Також сильне схуднення або набір ваги може бути ознакою цукрового діабету.

«У такому випадку потрібно звернутись в найближчу поліклініку та визначити рівень цукру в крові, - рекомендує ендокринолог Наталія Чорна. – Такий аналіз можна зробити в усіх лабораторіях нашої області. І якщо спостерігається підвищений рівень, тоді дитина направляється до ендокринолога. При обласній дитячій клінічній лікарні діє школа цукрового діабетика, в якій ми вчимо діточок і їхніх батьків правильно жити з цим захворюванням. Це навчання включає в себе правильне харчування, техніку введення інсуліну, контроль глікемії, а також фізичні навантаження. Щодо дієтичного харчування у нас розроблені спеціальні програми».

Довідково.
Міжнародна діабетична федерація (IDF) спільно із Всесвітньою організацією охорони здоров'я вперше провели Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цією розповсюдженою та небезпечною хворобою. Завдяки діяльності ІDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей в усьому світі і поєднує діабетичні товариства 145 країн з метою підвищення поінформованості про цукровий діабет і його ускладнення.
Дата 14 листопада була обрана на знак визнання заслуг одного з творців інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Саме Бантинг і Бест 11 січня 1922 року вперше зробили ін'єкцію інсуліну підліткові, який страждав цукровим діабетом. Так почалася ера інсулінотерапії, а відкриття інсуліну стало видатним досягненням медицини ХХ століття, і було відзначено Нобелівською премією в 1923 році.
У жовтні 1989 року була прийнята Сент-Вінсентська декларація щодо поліпшення якості допомоги особам з цукровим діабетом і розроблена програма її реалізації в Європі. Подібні програми існують, до речі, у більшості країн світу. Тривалість життя пацієнтів нині істотно збільшилася, вони перестали вмирати безпосередньо від цукрового діабету. А успіхи сучасної діабетології дозволяють з оптимізмом дивитися на рішення проблем, які викликаються діабетом.