На Прикарпатті живу людину кілька років вважали мертвою


10 грудня в Івано-Франківську відбулася прес-конференція, яка стосувалася порушень прав людини в області у 2015 році. Юристи Української Гельсінкської спілки з прав людини Юрій Вацик та Лілія Вірьовкіна розповіли про ситуацію з правами людини в регіоні, про їх порушення та про те, як себе захистити.

За 2015 рік УГСПЛ надала близько двох тисяч консультацій. Є 105 складених процесуальних документів, понад 100 звернень до органів влади, пише Стик. 15 разів юристи Спілки представляли громадян Прикарпаття у суді.

"Наша громадська приймальня надає безкоштовну юридичну допомогу, в першу чергу - первинну, але в окремих випадках і вторинну. В основному ми займаємося порушеннями прав людини з боку державних органів влади. Наразі довіри до держави просто немає. В першу чергу люди вважають суди каральними органами та не вірять у справедливість їх рішень", - такими словами розпочав прес-конференцію Юрій Вацик, юрист-координатор Громадської приймальні УГСПЛ в Івано-Франківській області.

Втім, є і позитивні сторони ситуації. Нею юристи вважають відкриття центрів, де надають безкоштовну первинну та вторинну правову допомоги. Адже, за їх словами, у цих центрах людям допомагають правильно писати заяви в суд та надають інші потрібні послуги. 

"Найбільш кричущою справою була справа "живого трупа" - людина, за всіма документами, два чи три роки була вже мертвою. У чоловіка були психічні розлади, він зловживав алкогольними напоями. Представник міліції знайшов на вокзалі чийсь труп та, щоб не розбиратися, вказав дані цієї людини (все ще живої). Внаслідок цього людині припинили усі соціальні виплати. В суді потім його інтереси представляла матір, бо він сам є психічно хворим. В результаті ми анулювали визнання його померлим, з дільничним зараз розбираються. Були і комічні випадки - цього чоловіка кілька разів намагалися штрафувати, але його матір оскаржувала ці штрафи - мовляв, він же мертвий, які штрафи", - поділився Юрій Вацик подробицями однієї зі справ.