Скільки отримали і на що витрачали гроші парламенські партії на Прикарпатті


Рух ЧЕСНО проаналізував, скільки парламентські партії отримали грошей з держбюджету та на що витрачали їх у регіонах

Про це пише "Бліц-Інфо" з посиланням на сайт ЧЕСНО.

“Слуга народу” у 2023 році була найбагатшою українською партією. Це доволі очікуваний результат, адже це партія влади, яка має найбільше місць у парламенті (наразі 235 депутатів), а отже, отримує найбільше коштів із державного бюджету. Минулоріч “Слуга народу” отримала 475,6 млн гривень. 

Загалом регіональні осередки партії “Слуга народу” у 2023 році отримали 121,6 млн гривень. Майже вся ця сума — 121,4 млн гривень — це кошти, які в обласні та міські осередки надіслали з центрального офісу партії. Решта ж понад 226 тис. гривень — донати громадян. 

Івано-Франківська обласна організація отримала 4, 69 мільйона гривень. Переважно партія на місцях витрачала кошти на підтримку адміндіяльності. Так, найбільша стаття витрат — це заробітні плати, гонорари та інші виплати працівникам. 

Партія “Батьківщина” минулого року отримала 92,6 млн гривень, з яких 90 млн — держфінансування. Хоча партія Тимошенко отримала більше місць у парламенті, ніж “Європейська солідарність” чи “Голос”, проте коштів із бюджету отримує менше. Так сталося через те, що “Батьківщина” не дотрималася гендерного балансу у Верховній Раді та, відповідно, не отримує за це надбавку.

Місцеві осередки “Батьківщини” у 2023 році були значно бідніші, ніж у “Слуги народу”. У регіонах загалом партійні офіси мали бюджет близько 5 млн гривень. Половину цієї суми — понад 2,5 млн — віддали осередкам із центрального офісу партії. Іншу половину склали приватні внески. 

Найбільше грошей перепало Вінницькій, Івано-Франківській (872 тисяч гривень) та Сумській обласним організаціям партії. 

Івано-Франківський обласний осередок у 2023 році отримав трохи більше 871 тис. гривень. Центральний офіс партії віддав своєму осередку майже половину цієї суми. А громадяни розщедрились на трохи більше як 402 тис. гривень. Задонатити осередку вирішили пʼятеро людей. Найменший внесок склав 5 тис. гривень, а найбільший — майже 119 тис. гривень. 

У 2023 році “Європейська солідарність” отримала понад 137 млн державного фінансування. Натомість регіональні осередки партії минулоріч загалом отримали понад 37 млн гривень. Майже всю суму виділили з центрального офісу партії. Приватні донори дали лише біля 140 тис. гривень. 

Івано-Франківська обласна організація отримала 1, 36 мільйона гривень. 

Найбільшою статтею витрат регіональних осередків партії ЄС виявилася сплата податків та адмінзборів. На це 26 організацій разом витратили біля 13 млн гривень, найбільше — на Закарпатті.

Детальніше про фінансування і витрати партій читайте у матеріалі: Чи ближче до народу: на що парламентські партії витрачають держкошти у регіонах?

Довідково: Обсяги фінансування розраховуються за формулою: 1% мінімальної заробітної плати за попередній рік (6700 гривень), помножений на загальну кількість виборців (14,7 млн людей у 2019 році). Із цієї суми 90% розподіляються пропорційно між партіями за результатами виборів, а ще 10% — між тими, хто дотримався гендерного розподілу (не менше ⅔ представників однієї статі в парламенті).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!