Хто така Камала Гарріс, яку Джо Байден висунув замість себе в кандидати у президенти


Президент США Джо Байден 21 липня оголосив, що більше не домагатиметься свого переобрання на посаду глави держави. Він пояснив, що ухвалив це рішення в інтересах країни та Демократичної партії.

Натомість порадив демократам згуртуватися навколо віцепрезидентки Камали Гарріс, яка підтвердила бажання взяти участь у президентських виборах. hromadske зібрало цікаві факти про фаворитку Демократичної партії.

Сім’я

Камала Гарріс народилася 20 жовтня 1964 року в місті Окленд, штат Каліфорнія. Її мати — Шаямала Ґопалан — науковиця, яка досліджувала рак молочної залози. Вона народилася у Британській Індії, але у віці 19 років вступила до університету Берклі в Каліфорнії.

Батько Камали — Дональд Гарріс — економіст і почесний професор Стенфордського університету. Він має афро-ямайське походження та прибув з Британської Ямайки в 1961 році для навчання в аспірантурі університету Берклі, де зустрів свою майбутню дружину.

Коли Камалі було два роки, сім’я переїхала до штату Іллінойс, де народилася її молодша сестра — Мая. Зараз вона — відома юристка та політична коментаторка.

Батьки Гарріс розлучилися, коли дівчинці було сім років. Камала згадувала: коли вони з сестрою на вихідних відвідували свого батька в Пало-Альто, штат Каліфорнія, іншим дітям по сусідству не дозволяли з ними гратися, оскільки вони були чорношкірими. Хоча Гарріс називають афроамериканкою, її батько писав, що одна з його бабусь була родичкою власника плантації, а інша — мала невідомі корені.

У дитинстві Гарріс ходила як до баптистської церкви чорношкірих, так і до індуїстського храму, де час від часу співала її мати.

Освіта та кар’єра

Коли Гарріс було дванадцять, вона з сестрою та матір’ю переїхала до франкомовної канадської провінції Квебек. Після закінчення середньої школи в 1981 році Камала повернулася до США, де спершу навчалася в Університеті Говарда у Вашингтоні, а потім — в Юридичному коледжі імені Гастінгса Каліфорнійського університету.

У 1989 році Гарріс здобула ступінь доктора юриспруденції та наступного року була зарахована до Каліфорнійської колегії адвокатів.

Упродовж десяти років вона працювала заступницею окружного прокурора в окрузі Аламеда, штат Каліфорнія. У цей період Гарріс увійшла до кількох державних рад.

У серпні 2000 року новообрана міська прокурорка Сан-Франциско Луїза Ренні запросила Гарріс очолити відділ із питань сім’ї та дітей у мерії. На цій посаді Камала розглядала справи про жорстоке поводження з дітьми та недбалість батьків.

Через три роки Гарріс стала окружною прокуроркою міста й округу Сан-Франциско, перемігши на той момент чинного прокурора. Під час виборів вона пообіцяла ніколи не вимагати смертної кари та переслідувати правопорушників із «трьома помилками» лише у разі насильницьких злочинів.

За Гарріс показник покарання в окрузі Сан-Франциско за злочини зріс із 52% у 2003 році до 67% 2006 року, що було найвищим за десятиліття. А показник покарань за вбивства сягнув 85%. 

Вона також створила підрозділ із боротьби зі злочинами на ґрунті ненависті, який, зокрема, зосередився на злочинах проти ЛГБТ-дітей і підлітків у школах.

У 2007-му Гарріс пішла на другий термін без конкурентів, а вже наступного року вона оголосила, що висуває свою кандидатуру на посаду генерального прокурора штату Каліфорнія. Під час праймериз Демократичної партії її підтримали обидві сенаторки від Каліфорнії, а також тодішня спікерка Палати представників Ненсі Пелосі.

3 січня 2011 року Гарріс стала першою жінкою на посаді генерального прокурора Каліфорнії. Вона також була першою генеральною прокуроркою Каліфорнії з ямайським та індійським корінням. 

На цій посаді Гарріс провадила судове переслідування численних фінансових злочинів та заснувала Бюро дитячої юстиції — нове агентство, яке зайнялося питаннями опікунства, системою ювенальної юстиції, прогулів у школі та дитячих травм.

Політична діяльність

Наприкінці лютого 2016 року Демократична партія Каліфорнії висунула кандидатуру Гарріс на вибори до Сенату, віддавши за неї 78% голосів — це на 18 % більше, ніж необхідно для забезпечення підтримки. Гарріс також підтримали тодішні президент Барак Обама і віцепрезидент Джо Байден. 

На виборах до Сенату 2016 року вона перемогла конгресменку Лоретту Санчес, теж демократку, ставши другою афроамериканкою та першою американкою південноазіатського походження, яка була обрана до Верхньої палати Конгресу США, пише Громадське.

У Сенаті Гарріс виступала за реформу охорони здоров’я, федеральне скасування засудження за використання або володіння марихуаною, суворіший контроль за зброєю та прогресивну податкову реформу.

У 2020-му політикиня прагнула висунутися в кандидати у президенти від Демократичної партії, але вийшла з перегонів до праймериз. Тоді ще кандидат у президенти Джо Байден обрав Камалу Гарріс своєю напарницею, і разом вони перемогли тодішнього главу держави Дональда Трампа та його віцепрезидента Майка Пенса.

Суспільно-політичні погляди

Гарріс захищає іммігрантів, виступає проти смертної кари та підтримує аборти. Вона спрямовує зусилля на підтримку контролю за зброєю та схвалює легалізацію марихуани.

Під керівництвом Гарріс в адміністрації окружного прокурора Сан-Франциско було створено відділ екологічного правосуддя.

Крім того, на посаді генерального прокурора Каліфорнії Гарріс відмовилася захищати заборону штату на шлюб для одностатевих пар у суді. Каліфорнія стала першим штатом, де узаконили одностатеві шлюби.

Позиція щодо України

Віцепрезидентка США засудила окупацію Криму та російське вторгнення на Донеччину та Луганщину. У лютому 2022-го, коли росія повномасштабно пішла на Україну, вона наголошувала, що українці борються не лише за захист домівок та сімей, а й захист демократії та свободи. Вона також закликала Конгрес ухвалити допомогу Україні, коли там виникла із цим затримка.

У червні Гарріс очолила американську делегацію на Глобальному саміті миру у Швейцарії. Тоді вона наголосила, що США й надалі захищатимуть демократичні цінності та протистоятимуть диктаторам.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!