Злагода не по-християнськи або Як кредитна спілка ошукала сотні прикарпатців


Кредитна спілка з привабливою назвою ошукала сотні прикарпатців, а винних уже сім років шукають

До публічної відвертости жителя Івано-Франківська пенсіонера Михайла Дутчака спонукала стаття «Тест на придатність», видрукувана у січні цього року, тому що і його з-поміж сотень ошуканих прикарпатців 2009 року визнано потерпілим у кримінальній справі щодо кредитної спілки «Християнська злагода», яка прописана у м. Львові, але має свої філії в кількох областях, зокрема і в Івано-Франківській. Від часу скандального шахрайства, після якого проти керівництва центрального львівського офісу було порушено кримінальну справу й аферисти постали перед законом, минуло вже понад п’ять років. Але й досі «родинна команда» чільників івано-франківської філії  не відповіла за свої діяння і сотні клієнтів кредитної спілки не повернули собі гроші, а дехто з ошуканих вже й упокоївся у Бозі.

Перший заступник прокурора області на звернення про невиконання судового рішення про стягнення з КС «Християнська злагода» коштів на користь потерпілих у січні цього року зреагував так, ніби скандальну справу через «суттєво обмежений прокурорський нагляд» правоохоронці вже остаточно забалакали: «Підстав для прокурорського втручання на даний час немає». «Бо правоохоронці, як я второпав з їхніх листів-відповідей, упродовж усіх років від часу резонансної афери шукають майно, а не злодіїв із кредитної спілки з оманливою назвою «Християнська злагода», — іронізує 70-річний Михайло Дутчак,— а державні виконавці судові рішення ігнорують»...

Михайло ДУТЧАК, пенсіонер:
— Завдяки шаленій радіорекламі 2007 року я почув про кредитну спілку «Християнська злагода» і повірив почутому. Обіцяли добрі дивіденди, та ще й назва мене привабила, а відтак керівник центрального офісу в Львові пані Сосуловська навіть з Великоднем вітала поштовою листівкою... Думав, що все буде по-християнськи. Але вже 2008 року з’ясувалося, що всі обіцянки — велика афера, від якої постраждали сотні клієнтів-вкладників. Зокрема і я. Відтак я звернувся до керівника на той час івано-франківської філії Володимира Ляховича, щоб він повернув мені вкладені кошти, а він відповів, що повернути не дозволяє закон. Уже через місяць зі спілки забрали всі документи, а керівник її навіть на збори не хотів з’явитися, бо знав: люди б його роздерли. Коли їх вигнали з приміщення на вулиці Незалежності, то вони переїхали на вулицю Шухевича, де хіба видавали довідки. За час членства у спілці мені не виплатили ні копійки дивідендів. Куди б я не звертався — відписки, вже цілу папку назбирав. В обласній прокуратурі замість того, щоб розслідувати роль керівництва івано-франківської філії, зокрема родини Ляховичів, у скандальному шахрайстві, відповіли, що їх наглядові функції законодавчо обмежені, тож це компетенція міліції. Як би не клялися і не божилися наші правоохоронці, я їм не вірю, бо наша правоохоронна система — нікудишня.

...Ще п’ять років тому — у травні 2010-го Снятинський районний суд у своєму судовому наказі зазначив стягнути з кредитної спілки «Християнська злагода» на користь Михайла Дутчака майже 34 тисячі гривень, але і досі  жодних порухів. А наприкінці минулого року Галицький районний суд м. Львова вирішив зобов’язати кредитну спілку «Християнська злагода» надати своїм членам письмову інформацію та належним чином засвідчені копії документів, зокрема тих, які стосуються роботи ревізійної комісії спілки. І вкотре замість виконання рішення — нахабний ігнор. Є й інші судові ухвали. І я погоджуюся з думкою потерпілих прикарпатців, що невиконання судових рішень від імені держави підриває авторитет не Державної виконавчої служби, а самої держави. Володіємо інформацією про те, що від лютого цього року головою правління кредитної спілки «Християнська злагода» обрали івана Геша, а в Івано-Франківську на вулиці Незалежності, 49 і в Коломиї — на проспекті Михайла Грушевського, 29-а зареєстровані філії. Проте і нове керівництво «Християнської злагоди» ми впіймали на брехні — за вказаною адресою в обласному центрі кредитною спілкою і не пахне.

Свого часу в статті «Тест на придатність» потуги правоохоронних структур, які вже сім років розслідують справу про аферу кредитної спілки «Християнська злагода», ми означили «тестом на придатність», а керівництво УМВС в івано-Франківській області спонукали до більшої відкритості та публічного інформування громадськості про перебіг таких розслідувань. Тож і цю статтю вважаємо журналістським запитом до міліційного керівництва: хто і яким чином відповів за ошуканство сотень прикарпатців в Івано-Франківській філії кредитної спілки «Християнська злагода»?

Газета Галичина