6 порад, як зекономити на відпочинку на морі


У літній період українці найбільше турбуються про те, щоб потрапити до моря хоча б на декілька днів. Відпочивають до тижня, часто обирають святкові вихідні - "червоні" дні календаря, на кшталт Дня Конституції та Дня Незалежності, щоб зекономити повноцінну відпустку і ще раз відпочити у оксамитовий сезон.

Як економніше "попляжувати" на узбережжі, без варіантів 40 хвилин до моря та 300 гривень за добу у маленькій кімнаті, кореспонденти порталу "Знай" розпитали у мандрівників із Києва PR-менеджера Аліни та працівника у сфері ІТ-безпеки Олександра. Вони влаштували собі кількаденний відпочинок коло Азовського моря менше ніж за 1,5 тисячі гривень із людини. "Подвиг" планують повторити за півтора місяці, та зекономити ще більше.

"Їхали незаплановано, коли було кілька вихідних наприкінці червня. Через таку спонтанність втратили близько 550 гривень на двох. Квитки плацкартного вагону "Київ-Бердянськ" сьогодні коштують 177,33 грн. Проте їх розбирають дуже швидко, тому плануйте відпочинок хоча б за 1,5 місяці. Ще 6 гривень піде на те, щоб виїхати з міста на Дальню косу, там чистіше море", - розповів Олександр.

За його словами, за день до поїздки позичили у знайомого намет та звернулись до послуг Bla-Bla car. Там знайшли автомобільного попутника до Мелітополя по 400 грн з особи. Квитки назад були по 350 - на Інтерсіті із Запоріжжя. Додаткові витратили були на добирання до і з Бердянська. Потяг, про який згадав Олександр - прямий з Києва.

Місто

Перед тим, як їхати на море, туристи вирішили прогулятись містом. Випити кави та придбати кілька сувенірів. За їхніми словами, у місті розташовані кілька пам'ятників, цікаве враження справляє серія розмальованих фігурних лавок коло головного пляжу та алейка, яка веде до пам'ятника торпедного катера. За бажання, можна відвідати кінотеатр.

"Дуже дешево коштують дерев'яні сережки - по 20 гривень. Ще доступніші брелоки, до 10 гривень, магніти 15-30. Проте на всіх сувенірах "Бердянськ" написано російською. Знайшла навіть брелок з видами міста, виконаний в кольорах російського прапора. Випити кави на міському пляжі коштувало десь як у Києві - 10 гривень за Американо. Цікаво, що на березі стоїть оглядове колесо, проте працює воно лише ввечері", - розповіла Алінка.

 

6 порад, як зекономити на відпочинку на морі
соціальні мережі
Пам'ятник торпедному катеру у м. Бердянськ

Аквапарк

"По дорозі на косу зійшли із автобуса і провели цілий день у аквапарку. Є кілька дуже екстримальних гірок, тут пропонують масажі, піцу і коктейлі, шезлонги коло звичайних басейнів, дитячу зону. Абонементи лише на весь день доступні. О котрій би не прийшов - платиш за весь час до закриття (19:00). Якщо наприклад зайти об 11, то це коштуватиме 300 грн", - продовжив Олександр.

 

6 порад, як зекономити на відпочинку на морі
соціальні мережі
У аквапарку - басейни та гірки. Є дві дуже екстримальні, де на кілька секунд зависаєш у повітрі

Море

За словами молодих туристів, знайомі вмовляли не їхати на Азовське море, розповідаючи, що воно мілке, брудне, мутне і не варте уваги.

"Я бувала на Кінбурнській косі. Набагато гірше. Хоча море і пляж були чисті, проте засмагати було неможливо - нападали якісь кусючі мошки. А море по коліно - не один десяток метрів. Азовське - значно тепліше і лагідніше навіть за умов холодного вітру. Вода на Дальній косі чистіша звісно, ніж на міському пляжі у Бердянську", - розповіла Аліна.

За її словами, багато разів бувала на відпочинку у Криму та Коблево, минулого літа на море їздила двічі - у Очаків та Одесу. Остання вразила бруднючою водою і такою кількістю медуз, що неможливо було зайти у море.

 

6 порад, як зекономити на відпочинку на морі
соціальні мережі
Міський пляж Бердянська

Комфорт у наметах

Мінімальний набір для намету - тент (входить у комплект легкого намету із москітної сітки) та два каримати. У таку спеку цілком можна обійтись без спальника, про всяк випадок взяти одну тонку ковдру. Для того, щоб комфортно відпочивати, дехто бере надувні матраци, дехто - подушки. Їх же можна використати для водних забав та засмагання. Намет пара поставила прямо на пляжі коло дерев, щоб було трохи тіні. Безкоштовно.

 

6 порад, як зекономити на відпочинку на морі
соціальні мережі
Коли до моря від намету кілька кроків

Їжа і багаття

Магазинів на краю коси всього два, там продають і дрова, і продукти. При тому, на березі росте достатньо дерев, щоб потім було із чого розвести багаття. Продукти, які швидко готуються на відкритому вогні - макарони, дрібні каші, на кшталт пшеничної. Варто брати консерви та тверді овочі. На спеці хочеться соковитого: кавунів, огірків, помідорів. Проте переспілі - швидко псуються на сонці, тому краще брати у магазинах невеликими порціями - на день, максимум - два.

Готувати на двох зручно у невеликому армійському казанку. Він продається у звичайних магазинах "Все для полювання і рибалки" у середньому по 100-120 грн. Його використовують одночасно як каструльку для каші, кави, кришка виступає у ролі миски або сковорідки. Кружки краще теж брати залізні, щоб у них можна було підігріти воду на чай, якщо у котелку вариться щось інше.

 

6 порад, як зекономити на відпочинку на морі
соціальні мережі
Армійський казанок. Його кришку використовують як миску та сковорідку

Душ і банні процедури

Найкритичніше питання для тих, хто вирішив спробувати "дикий відпочинок". І якщо у, скажімо, Коктебелі, платні душі по 10-15 гривень розміщувались прямо на пляжах, то на косі цього добра немає, і краще домовитись із найближчою до вас базою. Прийняти душ коштуватиме 30-40 гривень. Баню у разі наявності розкладуть за 200-300 гривень. Почистити зуби та вмитись можна із прісною водою, яку у будь-якому разі треба брати для приготування їжі. Дехто на морі робить це і морською водою - вважаючи це корисним для ясен і шкіри.

Зарядка гаджетів

"Ми використовуємо акумулятори power bank Xiaomi. Замовляли в Китаї. Такий, який заряджає смартфон Motorola 3-4 рази, коштує близько 400-500 гривень. Ним можна зарядити плеєр, телефон, ліхтарик у дорозі. Якщо раптом цього не вистачить - попросимо підзарядитись у таксистів. Під час цієї поїздки один раз скористались розетками у Аквапарку", - розповіли кияни.

За їхніми словами, вони мріють про ще два - на сонячних батареях та велосипедний, який заряджається під час руху. Поки що, для комфортного відпочинку парі вистачає двох "павербенків". Беруть їх із собою у всі подорожі, навіть без наметів, вже рік.

6 порад, як зекономити на відпочинку на морі
соціальні мережі
Зарядний пристрій для гаджетів. Із usb-портом

Довідка. На ціни на морі впливає віддаленість від пляжу і час відпочинку. У травні відпочинок обійдеться на 30-40% дешевше, ніж у липні-серпні. Стільки ж можна заощадити, обравши номери далеко від моря, на відстані до 40 хвилин від берега. На Бердянській косі ціни на найдешевший відпочинок стартують 60 грн за людину за добу. У цілому ціни на проживання зросли до 20-30% в залежності від готелю або бази відпочинку, у порівнянні із минулим роком. Наразі ще можна відшукати номери по 150 грн біля моря. Проте, у середньому вони коштують 300-500 грн за добу.