«Час пік» для абітурієнта


Скорочені терміни вступної кампанії змусили цьогорічних вступників бути активними з перших днів

Для випускників українських шкіл настав момент істини: із 11 липня — на 10 днів пізніше, аніж попередніми роками — розпочалася вступна кампанія-2014. На цей час абітурієнти мали б уже визначитися зі своїми майбутніми професіями та навчальними закладами, в яких би хотіли продовжити своє навчання. Зробити свій остаточний вибір на користь того чи іншого фаху і ВНЗ та подати пакет документів до приймальних комісій у паперовому чи в електронному форматі вступники можуть до 12 год. 1 серпня. А вже 2 серпня університети починають оприлюднювати списки рекомендованих до зарахування, традиційно в три хвилі.   

Ажіотаж та інші особливості

У приймальних комісіях трьох найбільш престижних ВНЗ Івано-Франківська — Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Національного технічного університету нафти і газу, Національного медичного університету — людно і гамірно. Абітурієнти з батьками чи без них уже зранку терпляче чекають своєї черги, щоб подати документи і на крок стати ближчими до своєї студентської мрії. 

Зміщення на 10 днів дати початку прийому документів у ВНЗ спричинилося до надмірного ажіотажу в перші дні. «Цього року вступна кампанія проходить у звичному режимі, бо фактично умови прийому є стабільними впродовж кількох років. Зміни здебільшого технічного чи редакційного характеру, — констатує відповідальний секретар приймальної комісії ІФНМУ Ігор Сарапук. — Основна зміна — перенесення термінів початку прийому заяв та їх скорочення. Фактично це відобразилося на першому дні, коли був великий наплив абітурієнтів, але він не виходив за якісь межі. Практика показує, що можна спокійно вкластися в дещо скорочені терміни прийому заяв».


Лідирує — Прикарпатський

На 23 липня в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за освітньо-кваліфікаційними рівнями «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» зареєстровано 1 625 762 заяв. Найбільш популярні серед цьогорічних абітурієнтів — Львівський національний університет ім. і. Франка (46 011 заяв), Київський національний університет ім. Т. Шевченка (45 522) та Національний університет «Львівська політехніка» (43 785). 

На Прикарпатті лідери інші. В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу задоволені ходом вступної кампанії — на 23 липня сюди надійшло 10 319 всіх заяв від вступників. За словами, відповідального секретаря приймальної комісії 
ІФНТУНГ Ярослава Штанька, щодня вони отримують близько тисячі заяв від абітурієнтів. «Вступна кампанія — це завжди стрес і для батьків, і для  вступників, але принаймні у нас усе відбувається спокійно, без нервів, немає напруженої атмосфери, ми справляємося», — наголошує він.

Своє бажання здобувати медичний фах саме в івано-Франківському медичному університеті на 22 липня уже висловили 6 784 особи. Відповідальний секретар приймальної комісії ігор Сарапук наголошує, що в них немає надмірного напливу абітурієнтів, якщо на початку роботи приймальної комісії є черги, то в кінці дня уже немає. 
А от в ПНУ ім. В. Стефаника ситуація цілковито протилежна. Цього року цей навчальний заклад неабияк популярний серед вступників: за два тижні вступної кампанії абітурієнти подали більше заяв, аніж торік. Якщо за 30 днів роботи приймальної комісії 2013-го було 21 635 заяв, то цього року лише за 12 днів їх вже надійшло 21 370. Такою кількістю заяв не може похвалитися жоден ВНЗ Прикарпаття. Щоб встигнути прийняти документи від усіх охочих, приймальна комісія Прикарпатського університету працює довше, аніж мала б — до 18.00-20.00. 

— Особливість цьогорічної вступної кампанії — у великому напливі вступників, — зазначає відповідальний секретар приймальної комісії ПНУ ім. В. Стефаника Руслан Запухляк. — Щодня ми реєструємо від двох до трьох тисяч заяв. Чим це зумовлено? Напевно, популярністю нашого ВНЗ, який входить до двадцятки найкращих університетів України за різними рейтинговими оцінками. Торік вступна кампанія йшла плавніше. 

Технологія сучасного вступу

Як бачимо, цьогорічні вступники не гають жодного дня і активно включаються у вступну кампанію. Причому користуються не лише звичною формою власноручної подачі документів, а й електронною. В івано-франківських ВНЗ кількість електронних заяв становить приблизно 50% від їх загальної кількості. Відповідальні секретарі трьох найбільших ВНЗ Прикарпаття наголошують, що система працює адекватно, без перебоїв. 

Любов Джочка з Івано-Франківська зізнається, що є прихильницею сучасних технологій, тому без вагань скористалася системою електронної подачі документів. Дівчина каже, що 11 липня, коли вона в режимі он-лайн надсилала до омріяних ВНЗ свої заявки на вступ, система «зависала».

«Це було передбачувано, — констатує вона. —  Але загалом мені сподобалася система електронних заяв, це зручно, не потрібно виходити з дому. До Івано-Франківського медуніверу вже віднесла оригінали документів. Там був такий ажіотаж, я прийшла туди об 11.30 і мене записали в чергу 147-ю. Це тривалий процес і дуже виснажливий».

А от Роман Любенко переконаний: основна перевага так званої паперової подачі документів у тому, що це дає змогу абітурієнтові побачити на власні очі заклад, в якому він, ймовірно, буде продовжувати навчання, і скласти власну думку про нього.

Держава замовила менше

Перший заступник міністра освіти і науки України інна Совсун поінформувала, що цього року державне замовлення у ВНЗ  на 1 098 осіб менше, ніж торік. Причина — демографічна ситуація. Також вона повідомила про перерозподіл державних місць у деяких навчальних закладах, а також про їх скорочення у профільних технічних університетах на невластиві для них спеціальності.

Ярослав Штанько каже, що в ІФНТУНГ зменшення держзамовлення є незначним на економічних напрямах підготовки, без змін залишили технічний та комп’ютерний напрями, які нині актуальні й потрібні на ринку праці. В ПНУ ім. В. Стефаника 750 державних місць за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». Ця цифра є майже такою ж, як і торік.
— Цього року маємо істотне збільшення кількості державних місць, —  розповідає відповідальний секретар ІФНМУ Ігор Сарапук. — Торік на «лікувальній справі» було 116 місць, цього року — 209, на «педіатрії» — 30, тепер — 35, на «стоматології» як було чотири, так і залишилося.

Популярні професії

Ігор Сарапук наголошує, що фах лікаря є популярним та престижним серед вступників уже впродовж багатьох років. А от популярність спеціальностей в івано-Франківському медуніверситеті залежить від кількості державних місць.  Тут все прямо пропорційно: більше «бюджетних» місць на тій чи іншій спеціальності — більше охочих навчатися. 

В університеті нафти й газу традиційно багато вступників на економічні та комп’ютерні спеціальності, а також на «нафтогазову справу». В ПНУ ім. В. Стефаника серед найпопулярніших — «англійська мова», «правознавство», «туризм», «дошкільна освіта», «початкова освіта». До речі, цього року університет отримав ліцензію на новий напрям підготовки — «журналістику», який потроху завойовує довіру серед вступників.

Цьогорічна вступна кампанія відбувається в нелегкий для України час. Неоголошена війна на сході України, за словами відповідальних секретарів івано-франківських ВНЗ, трохи вплинула на географію вступників. За словами Ярослава Штанька, в іФНТУНГ побільшало абітурієнтів з центру та сходу України, приїжджають і з Харківської, Київської, Полтавської областей. Попри те, що в ПНУ ім. В. Стефаника традиційно найбільше абітурієнтів саме з прикарпатського регіону, цього року молодь зі східних областей та Криму також хоче навчатися саме тут.      

— Географія вступників у нас завжди є досить різноманітною, — констатує відповідальний секретар ІФНМУ Ігор Сарапук. — До нас подають документи люди з усієї України, 60% заяв — з інших областей. Наразі маємо незначну кількість вступників з Луганської області та Криму. У нас є хвилювання щодо іноземних студентів, оскільки весь світ бачить страшні події, які відбуваються в Україні, і це може вплинути на їхнє рішення їхати чи ні по диплом лікаря до івано-Франківська. Наразі — це лише тривога щодо можливого зменшення числа іноземних вступників, адже іноземці подають документи до 15 листопада. Щороку маємо близько 150-200 охочих навчатися у нас. Сподіваємося, так буде і цього року.

Освітній гаманець

Кількість абітурієнтів, охочих навчатися у вищих навчальних закладах та кількість «державних» місць у кожному з них, наштовхує на думку, що далеко не всі абітурієнти мають реальний шанс навчатися на безоплатній формі навчання. Для тих, хто не пройшов «на держбюджет» івано-франківські ВНЗ мають, в принципі, гарну новину: цього року підвищили плату за навчання лише символічно — на 50-300 гривень. В ІФНТУНГ ціни зросли на 50-60 гривень, у медичному університеті — на 100-300, а у ПНУ ім. В. Стефаника взагалі залишилися на рівні попередніх років.

У приймальних комісіях найбільших ВНЗ Прикарпаття наголошують, що вступна кампанія відбувається у звичному руслі. Побоювання щодо скорочення термінів прийому документів себе не виправдали, тож вона плавно переходить у свій наступний етап — зарахування. Напевно, найочікуваніший і в той же час найтривожніший для вступників...

Галичина