Чому важливо не допустити йододефіцит. Поради франківського ендокринолога


Україна потрапила до п’ятірки країн з найбільшим йододефіцитом. Країна ділить сусідство із Суданом, Гамбією, Гвінеєю-Бісау та Гаїті.

Такі дані міжнародних організацій, що займаються проблемою йододефіциту, стверджує Надія Скрипник, завідувач кафедри ендокринології ІФНМУ та голова асоціації ендокринологів області.

Прес-служба ІФНМУ подає скорочену текстову версію радіоефіру «Ближче до тіла».

Професор кафедри ендокринології ІФНМУ Надія Скрипник зазначає, що є чимало фатальних наслідків, до яких призводить йододефіцит. Так, до прикладу, це може спричинити до викиднів у вагітних, призвести до перинатальної смертності або ж викликати розвиток вроджених вад у дитини.

«Нестача йоду або гіпотеріоз може призвести до розвитку кретинізму у дітей та підлітків, оскільки гормони щитовидної залози вливають на диференціацію нервової системи», - розповідає Надія Скрипник.

Нестача йоду в організмі може призводити до формування так званого зобу. Потрібно постійно обстежувати функцію щитоподібною залози для вияву її зниження, щоби унеможливити розвиток гіпотеріозу та токсичного зобу.

«До прикладу гіпотеріоз є прихований та явний. Загальні симптоми: втомлюваність , депресивні стани, сухість шкіри, брадікардія, набряки на обличчі зранку, закрепи, ламкість волосся, тріщини на п’ятах, зайва вага», - говорить голова асоціації ендокринологів області.

Крім того, через надмірну роботу щитовидної залози у людини навпаки, спостерігається різке зниження ваги. Гіперфункція може бути спричинена психологічним станом людини, через постійні стреси, наприклад. Це супроводжується вираженою пітливістю та можливими психозами. Також сюди можна віднести такі симптоми, як: частий стілець тремтіння рук, та порушення роботи серця.

«Найчастіше діагностують ендемічний, нетоксичний зоб, пов’язаний з йододефіцитом та гіпотеріоз. А після Чорнобильської катастрофи в останні роки все частіше зустрічається аутоімунний тиреоїдит», - розповідає ендокринолог.

Варто відмітити ще й так званий вузловий зоб. У таких випадках дуже важливо не пропустити онкологічні захворювання. Лікар рекомендує проходити пальпацію щитоподібної залози на предмет наявності вузликів. Далі пройти ультразвукове дослідження. В цих випадках, стверджує Надія Скрипник, лікарі завжди керуються міжнародними практиками та американським стандартами. «Ми навіть створили свій регіональний протокол де є рекомендації щодо обстеження пацієнтів із проблемами щитоподібної залози», - каже завідувач кафедри ендокринології ІФНМУ.

Ще одним способом діагностики є пункційна біопсія. Вона є зовсім безпечна. Попри поширену думку, що вона призводить до зародження ракових клітин. Насправді, іноді тільки завдяки цій процедури лікарі можуть діагностувати рак, який зароджується у вузликах, ще на ранніх стадіях.

«В умовах йодного дефіциту лікарі можуть призначати препарати йоду задля профілактики. Але це варто робити й самотужки, - радить ендокринолог. - Прикарпатцям варто вживати йодовану сіль. В першу чергу це стосується вагітних, дітей та жінок які годують грудьми, Згідно рекомендацій ВООЗ певну кількість йоду слід вживати щоденно. Для дітей до 12 років – 100 мікрограм калій йодиду. Для дорослих – 250 мікрограм.».

То як запобігти йододефіциту? В аптеках є препарат «Йодомарин» 100 і 200 мікрограм. Його, зазначає Надія Скрипник, треба приймати всім дітям, починаючи з першого року життя. Це стосується і матерів, які хочуть щоб у них народилися здорові дітки. Тим, хто планує вагітність, за три місяці до цього потрібно теж розпочати прийом препаратів йоду. Крім того, лікар радить кожній вагітній жінці обов’язково звернутися до ендокринолога, а ще – регулярно проводити обстеження щитоподібної залози дітям.