Цьогоріч на зарплати прикарпатським медикам бракує близько 500 мільйонів


Сьогодні, 17 квітня в Івано-Франківській обласній раді відбулось засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Серед іншого, голова комісії, депутат-свободівець Манолій Піцуряк запропонував детально розглянути питання «Про стан виплати заробітної плати медикам в області», інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як доповів заступник керівника департаменту охорони здоров’я, на медичну субвенцію вже спрямовано понад 80 мільйонів гривень.

«Тобто, заборгованості по субвенції як такої немає. Але є райони, де проблема була у минулому році, тож вона перейшла і в цей рік. За минулий рік зарплатню боргують лише у Тлумацькому районі, а саме 1 мільйон 344 тисяч гривень. Слід зауважити, ОДА та обласна рада неодноразово зверталась МОЗ щодо збільшення медичної субвенції до МОЗ. Наразі нам відповіли, що це неможливо і рекомендували закладати видатки на медицину у місцевих бюджетах. Водночас, привести кількість працівників відповідно до передбачених коштів», - зауважив посадовець.

На це член комісії, депутат-медик Микола Іллюк зауважив, що в Верховинському районі тільки виплачено 64% зарплати за березень, при тому - лімітами за квітень. За словами депутата, який працює головним лікарем, стаття на яку посилається МОЗ, змушує головлікарів скорочувати штат.

«А це неможливо, адже вони вже скорочені до максимуму. А зарплати цьогоріч бракує вже як мінімум на 5,5 місяців. Або нас почують, або ми видаємо накази про скорочення половину медиків району. І це буде страшна катастрофа», - каже Іллюк.

За словами Манолія Піцуряка, ситуація критична у кожному районі, втім подекуди заборгованість перекрили надходженнями за квітень. Але в подальшому ситуація тільки погіршуватиметься.

«Реформатори хочуть зробити реформи руками лікарів. Виходить, їм вигідно скорочувати населення українців нашими руками, таким чином залишати українців без медичної допомоги. Виділені кошти не відповідають потребам галузі. До прикладу, у Богородчанській лікарні на 1 травня у нас буде заборгованість, яку доведеться перекривати червневими надходженнями. Зараз на оплату в первинці закладено тільки на 4,5 місяців. В межах області лише близько 10 тисяч прикарпатців, як підписали декларації. Тільки частина пацієнтів готові обирати лікаря, решту звикли відвідувати одного лікаря, або чекають поки до них лікар прийде сам. Навіть якщо ми будемо звільняти лікарів, то нам треба у день звільнення виплатити всю заборгованість. А цих грошей нема», - зазначив Піцуряк.

На думку депутата-медика, реформа у медичній галузі за своїми методами нагадує колгосп, бо кошти дають тільки тим закладам, які роблять реформу. Водночас, поцікавився у представниці управління Держпраці, чи не покарають головних лікарів за невиплату зарплат.

Заступниця керівника обласного управління Держпраці Мирослава Клим каже, що порушення ст. 115 КЗпП (Строки виплати заробітної плати) карається дуже великими фінансовими санкціями. Зокрема, й за несвоєчасну виплату зарплат близько місяця 3 тисячі 723 гривні. Якщо більше місяця, то трьома мінімальними зарплатами. Цьогоріч до держапраці вже надійшло понад 300 звернень. Серед них, були й від працівників медзакладів області.

"Як наслідок, було проведено сім перевірок, за результатами яких на три заклади охорони здоров'я накладено три фінансові санкції. Якщо є перевірка, ми повинні накласти фінансові санкції і немає значення, чи це бюджетна установа і з яких причин було невиконана. Ми намагаємось спілкуватись з скаржником та головними лікарями, аби порушення  усунули в короткий термін і ми нарахували мінімальну фінансову санкцію. Якщо керівництво закладу не реагує, не виплачує зарплату, то ми змушені карати штрафом в розмірі 10 мінімальних зарплат", - пояснює Клим.

Зокрема, штрафом у понад 74 тисячі покарали ворохтянський санаторій "Смерічка". Там головний лікар не виплачував індексацію заробітних плат, але при тому регулярно нараховував собі премію. 

"Якщо ми не реагуємо і не штрафуємо, то скаржник подає до суду, в тому числі, на управління  Держпраці.  Але треба зауважити, що штраф накладають на заклад, а не фізособу. Тож, фактично, гроші йдуть з держбюджету", - каже Мирослава Клим.

У підсумку, заступник голови обласної ради Василь Гладій зазначив, що в минулому році Прикарпаття дофінансувало на медичну сферу понад 400 мільйонів гривень з місцевих бюджетів.

"Хоча, забезпечення заробітною платою медиків та освітян - це повноваження державної влади. І їх мали би виділити як субвенцію з державного бюджету. Ми ці кошти мали би виділити на розвиток, а не на зарплати. Цьогоріч нам вже не вистачає понад 500 мільйонів гривень  і далі ситуація погіршуватиметься. І ми не знайдемо такого ресурсу, аби закрити цю проблему. Не буде такого перевиконання бюджетів. Тому Уряд має виділити додаткову медичну субвенцію», - резюмував Гладій.