Децентралізація завершується? У 2018 франківський бюджет чим більше заробить, тим більше заберуть


Наступного року за рахунок так званої реверсної дотації з міського бюджету Івано-Франківська до державного планують вилучити 73 мільйони гривень, що на 51,8 млн. грн. більше, ніж у 2017 році.

Це дало підстави міському голові Руслану Марцінківу стверджувати, що таким чином в Україні фактично згортаються процеси децентралізації,  а органи місцевого самоврядування не будуть зацікавлені у збільшенні бюджетів, бо чим більше грошей вони отримуватимуть, тим більше фінансового ресурсу доведеться віддавати у Київ, пише Західний кур'єр.

Тому міський голова закликав керівників усіх структурних підрозділів міськвиконкому максимально використовувати виділені їм цьогоріч кошти, бо наступного року, як висловився Р. Марцінків, «грошей не буде». З огляду на таку тенденцію, Івано-Франківська міська рада ухвалила звернення до керівництва уряду і парламенту та народних депутатів, у якому вимагає терміново врегулювати проблеми міжбюджетних відносин в частині зменшення навантаження на місцеві бюджети та повного забезпечення делегованих функцій держави.

«Урядом презентовано законопроекти для формування бюджету на 2018 рік, аналізуючи які, ми виділяємо негативні новації та ризики для місцевого бюджету. Відсоток вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного бюджету у вигляді реверсної дотації збільшиться з 50 до 80. Іншими словами, чим більше заробляє місцевий бюджет, тим більше в нього заберуть. Проект  «бюджету 2018» не є бюджетом сприяння розвитку людям, які цього потребують, не є бюджетом допомоги українцям. Це є бюджет проїдання олігархічної структури», – заявив з сесійної трибуни Р. Марцінків.

На підтвердження своїх слів він навів наступні цифри і факти. У 2015 р. з бюджету Івано-Франківська вилучили  – 18,2 млн. грн; у 2016 р – 20,9 млн. грн; цьогоріч – 21,2 млн. грн., а наступного року, з урахуванням нововведеного показника відрахувань, ця сума складе  73 млн. грн.

Водночас держава має намір й надалі зменшувати дотації на фінансування делегованих повноважень. Зокрема, гарантоване державою право на пільговий проїзд повністю ляже на органи місцевого самоврядування. Для цього у бюджеті Івано-Франківська доведеться додатково передбачити 30 млн. грн. Ще 80 млн. грн. необхідно буде вишукати для здійснення виплат з міського бюджету на відшкодування пільг на житлово-комунальні послуги відповідним категоріям громадян, адже держава планує фінансувати лише субсидії. Крім того, очікувана кредиторська заборгованість теж передається на фінансування місцевим бюджетам. Не передбачено субвенції  і на погашення заборгованості з різниці в тарифах минулих років, які у комунальних підприємствах Івано-Франківська сумарно складають 100 млн.грн.

Обсяг освітньої субвенції місту планується зменшити на 23,7 млн. грн., а медичної – на 42,4 млн. грн. І це при тому, що Кабмін задекларував збільшення заробітної плати педагогам на 25% і змінив формульний розрахунок цієї субвенції, яка визначатиметься з розрахункової кількості педагогічних працівників, визначеної на підставі навчального навантаження та нормативної наповнюваності класів, а не на одного учня, як було досі. Не врегульованим залишається й фінансування закладів профтехосвіти, які перебувають в подвійному підпорядкуванні. Поки питання їхньої передачі з державної власності у комунальну власність міст обласного значення все ще не вирішене, лише цього року місту довелося на них витратити 81 млн. грн. Щодо медицини, то фінансування її первинної ланки теж не підкріплене відповідною субвенцією.

«Ми знову можемо опинитися в ситуації, коли за рахунок власних коштів необхідно буде дофінансовувати зарплати учителів та медиків і утримувати ці галузі у відносно належному стані», – констатував Р. Марцінків. Але якщо колись, за необхідності, для збалансування місцевого бюджету і своєчасної виплати заробітної плати та оплати видатків за захищеними статтями, які делеговані державою, можна було залучати безвідсоткові середньострокові позики за рахунок єдиного казначейського рахунку, то тепер це теж не передбачено. «Міський бюджет реалізовував повноваження держави, беручи додаткові навантаження, які зараз намагаються нав’язати поверненням за рахунок коштів міського бюджету. А це – 66,3 млн. грн», – зауважив міський голова.