День міста в Івано-Франківську: Чим вражатиме цьогоріч Свято Ковалів


У п'ятницю, 26 квітня, організатори XVII міжнародного фестивалю ковальського мистецтва «Свято Ковалів» розповіли про цікавинки цьогорічного свята.

Фестиваль проходитиме з 3-го по 5-е травня на площі Бастіону, в рамках святкування Дня міста. Цьогоріч на Свято ковалів завітають учасники з двадцяти країн: Австралії, Бельгії, Британії, Ізраїлю, Італії, Китаю, Люксембурга, Мексики, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, США, Туреччини, Франції, Чехії та України. Багато ковалів приїдуть до Франківська вперше.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, це свято стало вже візитівкою Франківська.

"Цього року особливий рік, бо ковалі приїдуть двічі: в травні і у вересні ми прийматимемо Асоціацію ковальських міст. Це велика честь приймати такий форум. Ми щороку дякуємо ковалям за подарунки місту і купуємо їх роботи. Цього року також щось цікаве придбаємо. Також ми вперше проведемо нічне кування на оновленій вулиці Лесі Українки",- каже мер.

Зокрема під час шоу «Нічне Кування», яке пройде на вул.Лесі Українки, між сквером Руської трійці та Медичним університетом, гостей чекає яскраве видовище: мапінг – VJ Group Cube (Україна), vj-шоу Eyecandy Visual та танець з вогнем (Польща), музичний сет від xaoRa і найочікуваніша подія вечора –тріо Марка Токаря (джаз) зіграє разом із ковалями.

"Цей проект започаткований три роки тому, але ми його постійно розвиваємо. Це буде просто феєричне шоу. Тож запрошуємо всіх побачити його на власні очі",- каже Марія ...

Тематикою 17 ковальського фестивалю стануть проблеми екології, а саме зниклих рік. Тож, на площі Бастіону відбудеться кування якорів, котрі доповнять концепцію інсталяції Валеріана Федоряка «Зниклі ріки».

"До нас звернулися хлопці, які створюють старовинні човни з проханням стати частиною фестивалю. Вони попросили створити якір на човен. Це непроста справа і зробити історичну репліку на фестивалі дуже складно. Тож під час нічного кування ми створимо сучасну копію для інсталяції в Бастіоні. Виявляється в Івано-Франківську зникли кілька річок і цією інсталяцією хочемо привернути увагу до екології. Є ідея зробити скульптурні знаки якорів і розмістити їх на місці зниклих річок",- каже Сергій Полуботько.

Також під час фестивалю волонтери хочуть зібрати кошти для полонених українських моряків.

Окрім того в рамках фестивалю вперше відбудеться міжнародна виставка сучасної металевої скульптури «Vox. Ferrum» («Ваґабундо»), скульптурний пленер «Ангели нашого міста» та відкриття, знову ж таки першої, скульптури в повітрі «Мої Птахи» (автор Василь Гудима).

Також, за словами організаторів, цей рік для фестивалю особливий, адже заплановане проведення першої в Україні міжнародної науково-практичної конференції “Художній метал. Візії майбутнього”.