Франківська міськрада звернулась до президента через "формулу Штайнмаєра"


Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до президента і парламенту щодо недопущення запровадження «формули Штайнмаєра».

Як йдеться у заяві, депутати міської ради виступають проти запровадження особливого статусу окупованих територій в умовах війни, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Підписання "формули Штайнмаєра" це капітуляція та здача національних інтересів України, бо за Законом України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей": російським окупантам гарантується амністія; узаконюється режим "сприяння" для російської мови і знищення української мови; надасться імунітет депутатам, "обраним" під контролем терористів; терористи призначатимуть керівників органів прокуратури і суддів, а самі стануть "народною філією", підпорядкованою виключно місцевій владі; Україна має забезпечити прямі зовнішні відносини окремих районів Донбасу з регіонами Росії, чим, по суті, визнається сам факт відсутності реального кордону з РФ; у Державному бюджеті України щороку передбачаються захищені видатки на державну підтримку соціально-економічного розвитку ОРДЛО, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень", – зачитав

Також у зверненні йдеться, що введення в дію закону про особливий статус Донбасу – це однозначний сигнал всім антиукраїнським силам в інших областях, що зброєю можна домогтися для себе "особливого статусу" і диктувати Україні свою волю.

«Це однозначний сигнал світові, що про долю України треба говорити з Москвою, а не з Києвом. Це прямий шлях до остаточної дезінтеграції України, продовження війни на покоління й покоління з метою знищення нашої держави. Вимагаємо від президента України за жодних умов не допустити надання "особливого статусу" окупованим територіям ні за так званою "формулою Штайнмаєра", ні шляхом внесення змін до законодавства України. Проводити вибори органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях лише після повної деокупації.  Домогтися реальних кроків на підтримку України від держав, які декларували безпеку та недоторканність кордонів України в обмін на відмову від ядерної зброї», - йдеться у зверненні.

Після звернення міський голова Руслан Марцінків зауважив, що ВО “Свобода” єдина партія у ВР, яка не голосувала за закон про особливий статус Донбасу ще за попередньої влади.

Водночас депутат міськради, ветеран АТО Андріан Волгін наголосив, що ситуацію на сході давно пора вирішувати. За словами натовця, в 2014 році хлопці звільняли Попасну, Лисичанськ, Іловайськ, але їх зупинили.

«З 2016 року війська стоять, а працює тільки важка артилерія і розвідка. Руху немає жодного, але ледь не щодня привозять двохсотих. Я не знаю як краще вирішити питання. Варіантів у нас мало. Проте на мітингах кричати, що ми проти капітуляції, а в приватних розмовах казати, що треба відгородитись від Донбасу - це двулико», - наголосив Волгін.