Головного інженера МДК оштрафували за невчасно ліквідовану ямковість


Івано-Франківський міський суд розглянув протокол про адміністративне правопорушення складений за ч.4 ст. 140 КУпАП (Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт ) щодо посадової особи “Муніципальної дорожньої компанії”.

Судом було встановлено, що 29 грудня 2018 року на вулиці Галицькій, що в місті Івано-Франківську, сталося дві ДТП, у яких зазнали пошкоджень два автомобілі. Із матеріалів долучених до вказаного протоколу стало зрозумілим, що обидві ДТП трапились через не ліквідовану вчасно ямковість на вказаних ділянках дороги. Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківського міського суду.

Таким чином особа, яка притягається до адміністративної відповідальності своїми діями порушила вимоги п. 1.5 ПДР України, 3.1.1 ДСТУ 3587-97 та вчинила правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 140 КУпАП.

Під час розгляду справи посадовець свою вину у вчинених правопорушеннях не визнав та пояснив, що ділянки доріг, де трапились ДТП, у зв’язку з проведенням їх капітального ремонту перебувають на гарантійному обслуговуванні до 18.02.2019 року у підрядної організації, а тому просив провадження у справі закрити у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. 

Однак, відповідно до Посадової інструкції головного інженера КП «Муніципальна дорожня компанія» - він здійснює контроль та несе відповідальність за станом доріг та пішохідних зон міста, своєчасне вжиття заходів з ліквідації ямковості та інших факторів, що негативно впливають на безпеку дорожнього руху та безпечне пересування пішоходів, окрім ділянок доріг, що перебувають на гарантійному терміні експлуатації.

Водночас з долучених них копій листів-претензій з відомостями дефектів та термінів їх ліквідації підрядним організаціям, які проводили капітальний ремонт вулиць міста та на які діють гарантійні терміни, вбачається, що такі звернення до підрядника були надіслані лише в лютому та в березні 2019 року, в той самий час коли події мали місце в грудні 2018 року. 

Дослідивши матеріали та обставини справи в їх сукупності, суд вважає, що вина особи, яка притягається до адміністративної відповідальності у вчинених правопорушеннях, передбачених ч. 4 ст. 140 КУпАП, повністю доведена.

Таким чином суд постановив визнати його винним у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 140 КУпАП та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 50 (п’ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п’ятдесят) гривень.