Кадри, ресурси й перспективи: науковці й керівники ОТГ спільно вирішуватимуть проблеми громад


Зустріч керівників ОТГ із професорсько-викладацьким складом Івано-Франківського університету нафти і газу, що відбулася 13 листопада, ознаменувала собою новий етап розвитку їх взаємодії.

Розпочиналась вона у червні цього року підписанням Меморандуму про співпрацю вишу з Івано-Франківським регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України". Цього  разу обидві сторони вели предметну розмову про ті проблеми, у розв’язанні яких науковці можуть допомогти місцевим громадам, пише прес-служба університету.

Адже нині, коли ОТГ оперують значними сумами й отримали, окрім більших можливостей, ще й більшу відповідальність та повноваження, перед ними постали непрості завдання. Насамперед, йдеться про подолання гострого дефіциту висококваліфікованих спеціалістів різного профілю, яких чекають у містах і селищах. І це не дивно. Вже не перший рік спостерігається значна втрата трудових резервів країни - люди масово виїжджають за кордон у пошуках ліпшого заробітку. Відтак хороші фахівці - на вагу золота. От і доводиться згадувати давню добру практику виховання власних молодих спеціалістів із середовища мешканців громади. Щоб ці люди були плоттю від плоті того краю, інтереси якого представляють і для якого працюють.

Виховати таких, дати їм міцні знання готові, зокрема, в Інституті економіки та менеджменту  ІФНТУНГ, де вже понад 50 років готують фахівців економічного профілю. Директор ІЕМ, професор Олег Дзьоба, зазначив, що шість кафедр інституту спроможні підготувати повний спектр спеціаліств, необхідних Західному регіону. Особливо перспективною видається практика дуальної освіти, запозичена у країнах Європи.  Адже  для кращих студентів  університету вона передбачає можливість паралельно із навчанням набувати досвід практичної роботи, зокрема в органах місцевого самоврядування. Більше того, в кінцевому підсумку вона може викристалізуватися в магістерську роботу, тематика якої відповідатиме потребам громади, так би мовити, на її замовлення.

Існують й інші варіанти, зокрема, підвищення кваліфікації тих працівників органів місцевого самоврядування, котрим бракує знань для виконання функцій, діапазон яких розширився у зв’язку з адміністративною реформою. Залишається актуальним і практичне консультування з боку науковців ІФНТУНГ.

Якими можуть бути результати такої співпраці, яскраво ілюструє приклад Витвицької ОТГ. Для неї Інститут природничих наук і туризму вже розробив цікаві програми, спрямовані на широке використання рекреаційного потенціалу місцевості. Адже природні ресурси тут багатющі й платити громаді за них не треба. Слід тільки дбайливо й по-господарськи поставитися до  скарбів рідного краю. Приміром, доцент кафедри туризму Ярослава Коробейникова розповіла учасникам зустрічі про розроблені фахівцями кафедри проекти – створення стаціонарного екологічного дитячого табору у Витвицькій ОТГ, дослідження можливостей використання природних вод цієї територіальної громади в рекреації, а також про планувальну організацію туристично-спортивної бази «Каньйон» в с.Одаї, туристичний велосипедний маршрут Богородчанщиною, анімаційну програму для Музею архітектури і побуту Прикарпаття в с.Крилос Галицького району.

Втім, розробка подібних проектів не обмежується точковими заходами - вона тягне за собою ланцюгову реакцію перебудови інфраструктури ОТГ. Науковці попереджають керівників органів місцевого самоврядування: якщо до їхніх сіл і містечок туристів не вестимуть хороші, якісні дороги, то навіть найкращі проекти залишаться «у форматі добрих побажань».

Задавнених проблем у громад чимало, тож годі сподіватися вирішити всі й одразу. На порядку денному й використання відновлювальних джерел енергії, й підвищення енергоефективності будівель, і землеустрій, і впорядкування історико-архітектурних об’єктів… Перелік надзвичайно довгий. І долю кожного проекту вирішуватимуть люди, які своїми руками, своїм досвідом, своїми знаннями вибудовуватимуть майбутнє  рідного краю. Саме тому, як зауважив голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович, перспективи ОТГ визначаються на стику потенціалу й можливостей громад і наукового супроводу самоврядування на місцях.

Такої ж думки дотримується виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, який переконаний: об’єднавши фінансові ресурси ОТГ й наукові ресурси Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, вдасться досягти найкращих результатів.