На Івано-Франківщині створили 24 центри психологічної допомоги


Упродовж трьох місяців в усіх районах Івано-Франківщини діятимуть центри психологічної допомоги постраждалим внаслідок складної суспільно-політичної ситуації, яка склалася в Україні.

«На сьогоднішній день є дуже багато людей, які потребують психологічної допомоги і підтримки, - зазначила на прес-конференції, окреслюючи мету такого починання, директор обласного центру практичної психології і соціальної роботи Людмила Підлипна. – Ми маємо зараз ситуацію, коли спостерігається чимало психотичних розладів, панічних атак, межових станів, невідреагованих негативних почуттів. Власне, все це сприяє тому, що може створитися посттравматичний синдром».

Загалом в області для тих, хто має потребу в отриманні консультацій психологів, працюватимуть 24 означених центри, 4 з них відкриють свої двері в Івано-Франківську. До роботи у центрах на волонтерських засадах залучатимуться практичні психологи, які мають додаткову психотерапевтичну освіту. Це в середньому 150 осіб. Приступаючи до роботи, ці фахівці вивчили досвід львівських колег з подолання негативних станів після трагедії, що трапилася у Скнилові. Планується, що поряд з психологами працюватимуть також спеціалісти соціальних служб та представники молодіжних громадських організацій.

Новостворені прикарпатські центри прийматимуть бажаючих з понеділка по п’ятницю, з 13.00 до 17.00. До тих, хто не може самостійно завітати в установу, фахівці обіцяють приїхати додому на прохання родичів, даватимуть поради і в телефонному режимі.

«Наше завдання сьогодні полягає в тому, щоб ненав’язливо, неофіційно допомогти людям, - наголосив директор департаменту освіти, науки, сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Сергій Дерев’янко. – Також ми повинні прийти в кожну студентську групу, до дітей у школу, намет, який знаходиться на Майдані, щоб по-доброму поспілкуватися з людьми. Основне в тому, щоб жодну людину, яка брала участь в цих суспільно-політичних подіях, не залишити наодинці».

Важливою, як підкреслювалося на прес-конференції, є у цей період й просвітницька робота з батьками та вчителями, які при подачі інформації про події в країні мають враховувати вразливість дитячої психіки. Необхідно звернути посилену увагу й на психологічну реабілітацію родичів загиблих у Києві, соціалізацію в суспільстві учасників тих подій, які отримали фізичні травми.

Більше інформації про роботу центрів психологічної допомоги можна отримати на сайті обласного центру практичної психології і соціальної роботи, а також за номером телефону «гарячої лінії»: 099 311 25 15