На Прикарпатті епідеміологічна ситуація з туберкульозом залишається складною


Туберкульоз і сьогодні продовжує бути актуальною медико-соціальною проблемою як в області, так і в Україні.

Про це у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» повідомила заступник директора  з лікувальної роботи Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру Світлана Харченко.

«Протягом 8 місяців цього року епідситуація з туберкульозом в області визначалась як складна. Спостерігалось збільшення загальної захворюваності на туберкульоз. Зокрема, показник на 100 тисяч населення становив 48,5 % проти 47,5%  за той же період 2012 року. Хоча в порівнянні з українськими показниками наша область виглядає непогано. Адже наш показник занедбаних деструктивних форм туберкульозу набагато нижчий ніж в Україні», - каже Світлана Харченко.

За словами медика, на Прикарпатті зросла кількість хворих на бацилярні форми туберкульозу.

«Причина - в сучасних методах виявлення туберкульозу. Якщо в минулому сухоти серед дорослих виявляли за допомогою флюорографії та рентгену, то зараз через бактеріоскопію мазка лабораторіями загально-лікувальної мережі, яких в області 28. А це набагато дешевше та ближче до населення. Пункти мокротиння відкриті на ФАПах і в сільських лікарських амбулаторіях. І завдання спеціалістів загальної мережі зібрати мокротиння хворих із групи ризику та дослідити. Таким способом за 8 місяців цього року ми виявили 170 хворих. А це значне досягнення», - вважає заступник головного лікаря.

Харченко зауважує, що сьогодні туберкульоз вийшов за межі так званих «груп ризику» - безробітних, безхатченків та людей, що зловживають алкоголем чи приймають наркотики.

«Тепер сухоти так само часто вражають і тих, хто має упорядковане життя  і сталий добробут. До того ж, зросла кількість резистентного туберкульозу – коли мікобактерія, що викликає недугу, мутувала і стала нечутливою до більшості ліків», - наголошує лікар.

За статистикою, в області близько 1,5 тисячі осіб, хворих на різні форми туберкульозу.