На Прикарпатті мати регулярно садила своїх дітей на ланцюги та покидала будинок


Пережиті тортури призвели до того, що малеча спробувала втекти з рідного дому.

На Прикарпатті брат і сестричка п’ять годин просиділи прикутими, поки їхня мати була на роботі. Вона ув’язнила їх у різних кімнатах, але дітям усе ж вдалося вирватись на волю – до бабусі, йдеться в сюжеті ТСН.

12-річну доньку мати роздягла та прикувала ланцюгом до батареї у спальні, а на рік молодшого сина посадила на ланцюг у ванній. Діти примудрилися визволитися та побігли до бабусі, що живе неподалік. Приголомшена жінка від камери ховається, проте все розповідає. "Просто на ковдрі поклала їй миску супу з сухариками і відро пописяти. А онука прив’язала ланцюгом за кран – він примудрився сховати гаєчний ключ під ванною, і коли мама пішла, він відкрутив кран, себе звільнив, пішов до Алінки, ножем відламав, потім ще рубав сокирою, бо в Алінки ланцюг був довгий", - розповіла бабуся.

Брат і сестричка 5 годин просиділи прикутими, поки їхня мати була на роботі. Вона ув'язнила їх у різних кімнатах. Але дітям усе ж вдалося вирватись на волю - до бабусі. Ланцюги на шиях онуків бабуся помітила не одразу - вони їх заховали під одягом. І тільки у поліції діти зізналися, як їх виховувала мати після розлучення з батьком. На ланцюги посадила не вперше. Не раз піднімала руку. 

Ланцюги на шиях онуків вона помітила не одразу – діти їх заховали під одягом. Коли їх викрили, то сказали, що так гралися з сусідським хлопчиком. Приголомшена бабуся повірила, адже досі онуки жодного разу на матір не скаржилися. "Боялися нам сказати, бо мама пригрозила, що спалить нам хату. Ви розумієте, в якому стані діти?!", - каже бабуся. Дідусь зняв з онуків ланцюги, і вони начебто пішли додому, але серед ночі вирішили втекти із села і пройшли три кілометри до сусідньої Городенки. Заховалися в закинутому будиночку, де над ранок їх і знайшла поліція.

Тільки правоохоронцям діти зізналися, як їх виховувала мати після розлучення з батьком – надто, коли вони рвалися до бабусі та дідуся: на ланцюги посадила не вперше, не раз піднімала руку. "На тілі дівчинки є синці. Буде призначена судмедекспертиза, щоб встановити, коли саме вони спричинені, чи тоді, коли садила на ланцюг", - розповіла керівник відділу ювенальної превенції ГУНП в Івано-Франківській області Алла Бойчук.

Сусіди здогадувалися, що жінка виховувала своїх дітей не вельми правильно, та навіть анонімно зверталися до соціальних служб. Там розповідають, що в родину приїздили їхні працівники, поліція та психолог, але жодних підтверджень скарг на матір не виявили. Та й діти в один голос запевняли, що їхня мама – найкраща в світі. "Умови проживання були добрі, діти мали місце для навчання, забезпечені усім необхідним, тобто якихось таких фактів неможливо було побачити", - пояснив керівник служби у справах дітей Городенківської РДА Андрій Цюмпала.

Мати спілкуватися з журналістами погодилася лише телефоном, проте пояснити свій вчинок так і не змогла. "В мене було дуже-дуже складне життя, дуже складне. І, значить, є якась причина, чому я таке зробила. Я своїх дітей дуже люблю і буду боротися за них з останніх сил", - заявила вона. Поліція готується оголосити жінці підозру. За знущання їй загрожує до 8 років позбавлення волі. З дня на день додому із заробітків має повернутися батько, і тоді соцслужби вирішуватимуть, чи зможуть діти принаймі на час слідства жити з ним.