Народний дім "для галочки": На Прикарпатті розгорівся скандал


Народний дім "для галочки". Будинок культури на Прикарпатті, який урочисто відкривали ще торік, не пропрацював і дня.

Народний дім у селі Белелуя зводили понад десять років. Розпочали ще 2008, і торік нарешті відкрили. Кульки, коровай, концерт, поважні гості захід провели гучно і з урочистостями, йдеться в сюжеті Подробиць.

Не встигли гості роз'їхатися, як клуб зачинили. А всі свят в селі і понині проводять у школі.

"Люди раді були що буде відкрито, що буде десь мати молодь де подітися. А то нема. Глухо. Ми думали, що будуть свята різдвяні, буде Шевченка будуть відбуватися тут дійства, а то нема дальше. Як не було так і нема", - говорить Марія, жителька села Белелуя.

Глядацька зала Народного дому. Після гучного відкриття - жодних заходів тут більше не проводили. А підлога вже в жахливому стані. Дошки, найімовірніше, були невисушені, через що почал здуватись.

Як пояснив сільський голова, за документами, будівлю й досі не здали в експлуатацію.

"Він в даному часі не завершений будівництво і на даний час ми паперів не маємо на відкриття, щоб запустити людей. Не дай Бог щось станеться самі розумієте, впаде щось на голову хто буде виноватий, голова сільської ради. А я не маю на підставі чого запустити людей і я його не прийняв не маю документів на то", - говорить Іван Андріящук, сільський голова села Белелуя.

Участі в будівництві клубу сільрада не брала. Єдине закупили крісла, тумбочки та облаштували огорожу. Ключі від новобудови сільський голова отримав лише два тижні тому, коли історія набула розголосу в ЗМІ. У районній раді запевнили - про ситуацію нічого не знають.

"Ці всі питання до обласного капітального будівництва. Вони замовник, вони розпорядник коштів. Які там справи я не знаю", - говорить Іван Угрин, голова Снятинської районної ради.

Навіщо відкривати Народній дім, щоб за півроку його закрити в обласному департаменті будівництва дізнатися не вдалося. Керівник уже тиждень як на лікарняному. Щоправда, це не заважає чиновникові приходити на сесію облради. Але й там коментувати відмовився. А от антикорупційні експерти - дуже зацікавилися цієїю історією. Проаналізували документи і виявили чимало порушень. 

"Змова учасників на тендері. По-друге, це невиконання умов договору чи неналежне виконання. Це розбиття суми коштів, які виділені на закупівлю товарів, розбиття задля уникнення конкурентної процедури. Постфактум документи підписувалися і переводилися кошти", - говорить Остап Бринський, експерт Центру "Антикорупційна платформа".

Порушенням фахівці вважають і поспішливе відкриття установи. Адже це означає, що чиновники офіційно прийняли в підрядників об'єкт. І тепер навіть якщо виявлять якісь недогляди змушені будуть закрити на них очі.

Дивіться сюжет з 11 хвилини 40 секунд: