НБУ продасть лікеро-горілчаний завод прикарпатського олігарха за борги


Майже через 4 роки розглядів НБУ домігся вердикту про стягнення з структури власника Ukrlandfarming лікеро-горілчаного заводу в Івано-Франківську.

У одного з найзатятіших боржників України - власника агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка - настав «високоградусний» час розплати. Як з'ясував «ОЛІГАРХ», на цьому тижні Національний банк зумів здобути принципову перемогу над «Станіславської торгової компанії», бенефіціаром якої офіційно є Бахматюк.

«У рахунок часткового погашення заборгованості за кредитним договором від 13.10.2014 № 43, укладеним між Національним банком України та ПАТ« Всеукраїнський акціонерний банк »в загальній сумі 1,224 млрд грн ... звернути стягнення на предмет іпотеки за іпотечним договором від 13.10.2014, укладеним між національним банком України і ТОВ «Станіславська торгова компанія» на наступне нерухоме майно: цех по виробництву лікеро-горілчаних виробів, який знаходиться за адресою Івано-Франківськ, вул. Промислова, 29. Визначити спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів »- йдеться в резолютивній частині рішення господарського суду Києва, прийнятого 11 лютого 2019 р.

Зазначений цех загальною площею 9406,1 кв. м. «Станіславська торгова компанія» гордо називала своїм лікеро-горілчаним заводом, який був запущений в 2006 році. Але так було до моменту, коли Бахматюк перетворився в одного з головних боржників НБУ.

За його власними словами, він взяв $ 2 млрд кредитів і вклав їх на території України, «побудувавши те, що до нас ніхто не будував», маючи на увазі, очевидно, агрохолдинг Ukrlandfarming. Проблема лише в тому, що борги він вперто не повертає - як стороннім кредиторам, так і колись пов'язаних з ним банкам VAB і «Фінансова ініціатива».

«Бахматюк в своєму інтерв'ю сам визнає, що його заборгованість перед банками та іноземними інвесторами перевищує вартість компанії. А якщо у вас боргів більше, ніж активів, то ви хто? Банкрут! Нашому ринку треба навчитися вживати це слово »- так свого часу описала суть того, що відбувається екс-глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Суперечка за лікеро-горілчаний завод Бахматюка, оператором якого в останні кілька років вважалася формально не пов'язана з ним «Карпатська горілчана компанія» (її засновником записаний Тарас Фатула, колишній член наглядової ради агрохолдингу «Авангард» Бахматюка), можна сміливо називати екстраординарним. НБУ подав позов до компанії Бахматюка ще в квітні 2015 року - тобто, майже 4 роки тому. А вже в червні 2015 року в справу вступила «група підтримки» відповідача. Тоді з ініціативи ТОВ «Станіславська торгова компанія» була призначена судово-економічна експертиза, проведення яких доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Як результат, розгляд позову НБУ було зупинено до отримання висновків експертів. А вони з ними не поспішали, і впоралися тільки через два роки - в липні 2017 г. Правда, вийшло це у них не дуже вдало, оскільки в тому ж місяці «Станіславська торгова компанія» зажадала повторну експертизу в іншому НДІ судових експертиз Міністерства юстиції - Дніпровському або Харківському. Суд сперечатися з цим не став і завантажив роботою Дніпровський НДІ судових експертиз. У ньому впоралися трохи швидше, ніж кияни, але не набагато.

При цьому факт залишається фактом - експерти Мін'юсту визначали вартість активу площею менше 10 тис. кв м протягом майже чотирьох років. І весь цей час зазначений актив приносив доходи як для «Карпатської горілчаної компанії», яка виробляла на ньому горілку, так і «Станіславської торгової компанії», якій належать ТМ, під якими ця горілка продається - перш за все, «Франківська» і Frankoff.

НБУ в останні місяці таки вдалося прорвати захист свого боржника відразу по декількох напрямках. Як писав «ОЛІГАРХ», в листопаді 2018 року на малій батьківщині Бахматюка господарський суд Івано-Франківської області задовольнив позов VAB Банку, що знаходиться під управлінням ФГВФО, до Івано-Франківського м'ясокомбінату - одному з ключових м'ясопереробних активів Ukrlandfarming.

Суд звернув стягнення на цілісний майновий комплекс підприємства, розташований на вул. Симона Петлюри в Івано-Франківську, який був переданий в іпотеку банку в 2012 році. У цій справі, як і в багатьох інших, було рішення про проведення судової експертизи з ініціативи м'ясокомбінату Бахматюка, який потім відмовився її оплачувати, але в підсумку це йому сильно не допомогло.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!