Не на те пішли: Мінфін каже прикарпатським містам повернути гроші, виділені у липні старим Кабміном


Громади Івано-Франківщини отримали "листи щастя" від Міністерства фінансів з проханням повернути кошти на соціально-економічний розвиток за рахунок коштів відповідної субвенції, перерахованої минулих місяців.

За словами виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука, 10 липня було прийнято рішення Кабміну про виділення 163,1 мільйонів для нашої області. Проте зараз громадам почали надходити листи, що ці кошти потрібно повернути.

"Після виконання робіт громади мають розрахуватися за них. Якщо кошти відкличуть, громади отримають борги, тож необхідно буде забирати гроші з інших витрат. Окрім того, це додаткове навантаження буде викликати невиконання бюджетів міст і ОТГ",- каже Стефанчук.

У свою чергу голова Асоціації міських голів Руслан Марцінків зауважив, що відкликання грошей стане дуже вагомою проблемою для громад. Адже, за його словами, місцеве самоврядування і так має велике навантаження. 

"Для нас ці кошти були великою підмогою. Ми частину грошей отримали в серпні на закупівлю медичного обладнання - МРТ для міста. Ще 3 мільйони на закупівлю хірургічного обладнання для операцій на відкритому серці в ЦМКЛ. Ще по 400 тисяч на ремонт трьох шкіл. Ці кошти почали поступати в серпні і мали б надходити до грудня, а тут кажуть повернути їх. Громади на ці кошти дуже надіються. Цей лист викликав паніку серед голів. Мені почали дзвонити, питати що робити",- зауважує Марцінків.

Водночас міський голова Рогатина Сергій Насалик пояснив, що якщо місцеві бюджети не розрахуються за роботи, на них подадуть в суд.

"Відповідно, виконавча служба заблокує наші рахунки і це поламає бюджет як Рогатина, так і інших міст",- пояснив голова.

Як зауважив голова Вигодської ОТГ, його громада отримала 1 мільйон 790 тисяч.

"Це невеликі кошти, але ми вже розпланували їх, заплатили за проекти, експертизи. Складається враження, що на вищому рівні хочуть знищити керівників на місцях. Адже людям не поясниш, що субвенцію відкликали і роботи не будуть зроблені",- каже голова.

Вислухавши міських голів голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль пояснив, що йдеться тільки про кошти соцекономрозвитку і не стосується попередніх надходжень.

"Голови кажуть правду, що там закладені важливі речі. Але там є два додатки. В першому все чітко розписано на що підуть 90,9 мільйонів, а в другому не прописано на що підуть 63 мільйони. Виявилося, що ці кошти планують розпорошити на виконання передвиборчих обіцянок: музичні інструменти, спортмайданчики. Наприклад 5 громад отримали гроші без чіткого розподілу на що вони підуть. З 163 мільйонів лише 24 мільйони передбачені на дороги. Хочу заспокоїти, що інфраструктурні речі будуть фінансуватися. Ми з головами спільно пропишемо необхідність виконання цих робіт і їх профінансують. Ніхто нічого не забирає. Кошти відкликали на обласний казначейський рахунок і коли голови подадуть чіткий розподіл, ми все профінансуємо", - запевнив Шмигаль.