Новий очільник "Водоекотехпрому" Роман Кімачук: Реформи будуть


З 1 серпня КП "Івано-Франківськводоекотехпром" отримав нового керівника. Очолив одне з найбільших підприємств міста Роман Кімачук.

Ми вирішили поцікавитись у новоспеченого керівника основними планами на майбутнє, пише прес-служба МВК. 

Перш за все хочу привітати Вас на новій посаді керівника. З 1 серпня Ви офіційно призначені. Але, скажіть чесно, чи стало для Вас це несподіванкою, чи, можливо, ви готувалися очолити одне з найбільших підприємств міста?

-  Скажу відверто, я не готувався зайняти посаду його керівника. Деякою мірою таке рішення стало несподіванкою і для мене самого. Я поважаю Миколу Броніславовича Саєвича, він поважний керівник, прийшов у складні часи, «витягнув» водоканал із боргових зобов’язань, налагодив нормальну роботу підприємства. Я думав, що й надалі він працюватиме, але це його особисте рішення, яке я приймаю, як і всі навколо. Звичайно, коли отримав пропозицію від міського голови очолити «Водоекотехпром», я погодився, бо насправді який солдат не хоче бути генералом. До того ж житлово-комунальна сфера для мене не є новою. Ще коли був депутатом міської ради, я входив до складу робочої комісії з питань житлово-комунального господарства. Впродовж останніх років також працюю в цій сфері, зокрема маю досвід роботи в «Теплокомуненерго» і, власне, у «Водоекотехпромі». Мені відомі цілі й завдання підприємства. Хотів би зазначити, що очолити підприємство, яке забезпечує функціональну життєдіяльність міста, – це надзвичайно цікаво й відповідально. Адже основною функцією  цього підприємства є забезпечення якісного водопостачання та водовідведення для нашого міста, приміських сіл та м. Тисмениці, загалом – це близько 300 тис. населення. У XXI столітті практично і дня неможливо прожити без води. Людині легше змиритися з відсутністю світла чи газу, але вода – необхідна. Завдяки географічному розташуванню Івано-Франківська, дотеперішнім керівникам і всім працівникам підприємства, які спроектували всю водопровідну та каналізаційну мережу міста, ми маємо хорошу воду й належні каналізаційні очисні споруди.

От, власне, Ви вже понад рік працювали заступником Миколи Саєвича, тож, очевидно, знаєте всі тонкощі роботи, так би мовити, зсередини, мали змогу визначитися з її ключовими проблемами та напрямами. І вже тепер, на посаді першого керівника «Водоекотехпрому», яку управлінську діяльність плануєте вести? Будете старатися забезпечити звичну стабільність роботи підприємства чи все ж таки запланували якісь реформи у сфері водопостачання та водовідведення?

-  Реформи будуть. Тому, що кожен управлінець по-своєму бачить організацію роботи й діяльність очолюваного підприємства. Звісно, що ці зміни не будуть суттєвими, але дещо все ж зазнає певних коректив. Звичайно, у мене є ряд зауважень щодо певних упущень та недоліків у роботі водоканалу, які намагатимусь виправити. Це мало б позитивно відобразитися на діяльності підприємства, наданні ним послуг населенню та юридичним особам. Для себе я визначив декілька проблемних питань, на які потрібно реагувати невідкладно.

-  По-перше, це стан водопровідних мереж і аналіз втрат води.

По-друге, питання дощової каналізації. Так виглядає, що наша загальносплавна каналізація слугує також дренажем для центральної частини міста й окремих його мікрорайонів. А це велике навантаження на наші очисні споруди, додаткові витрати на електроенергію і на реагенти. Тому потрібно розділити дощову каналізацію і загальнопобутову. Тоді суттєво зменшаться загальні витрати.

І третій крок – необхідно підсилити роботу абонентського відділу підприємства. Тепер ми ще не добираємо тих коштів, що їх мали б отримувати від споживачів. Упродовж останніх років міська влада дотує водоканал. Без підтримки влади та депутатів підприємство просто може зупинитися. 

Ще один із великих проектів, для реалізації якого буду звертатися до сесії міської ради, – щоб нам допомагали виділенням коштів на проектування дощових колекторів.

– Як бачимо, Ви вже визначилися зі своїми найближчими планами – як на те виглядає, досить амбітними. Чи плануєте виходити на міжнародний рівень – вивчати досвід водопостачання міст у Європі, залучати грантові кошти чи кредити?

- Звичайно, для будівництва чи розвитку нових об’єктів потрібні кошти. Для модернізації у водоканалу власних коштів немає, адже вони йдуть на поточні роботи. Відповідно, ми змушені звертатися до засновника  підприємства – міської ради або ж до міжнародних програм, інвестиційних пакетів, до банків. Нині нагальним для здійснення є проект переробки мулу. На наших очисних спорудах уже накопичилося понад 300 тис. тонн осаду, який залишається після очистки каналізаційних вод та стоків. Не маємо куди його дівати. І в разі повені мул може потрапити в русло річки, що призведе до екологічної катастрофи. У нас є готовий проект, який пройшов експертизу, але відповідні роботи досить дороговартісні – на сьогодні не можемо самі його реалізувати та отримати кредит, отож активно шукаємо інвесторів.

– Сподіваємося, пошук інвесторів увінчається успіхом і вам таки вдасться реалізувати задумане. А насамкінець хотілось би почути від Вас про те, що власне хвилює усіх громадян – споживачів послуг «Водоекотехпрому». Чи найближчим часом розглядатимуть питання підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення?

- Громада може спати спокійно. Наше головне завдання – це забезпечувати споживачів якісною водою і щоб каналізаційні мережі працювали справно. Востаннє тарифи нам затвердили 12 травня нинішнього року. Я не думаю, що вони скоро зазнають змін. Тарифи встановлюємо не ми і не міська виконавча влада чи депутати. Тарифи встановлює Національна комісія з питань регулювання комунальних відносин в залежності від доходів та витрат підприємств. Підвищення тарифів можливе лише в тому випадку, коли будуть змінені ціни на енергоносії – для нас це електрична енергія, паливо, газ. На ту ж електроенергію припадає 10-15 % у загальній вартості наших послуг.  Це доволі багато. Тому ми залежні від енергоносіїв. І тоді, коли вони дорожчають, нацкомісія сама, без нашого втручання, має право коригувати тарифи. Але в будь-якому разі наше головне завдання – забезпечити населення якісною водою та надати нашим абонентам безперешкодне водовідведення. Над цим ми й працюватимемо.