Олександр Сич про позитив та застереження щодо нового Кабінету міністрів


Новоспечені урядовці молоді, освічені, в тому числі і з західною освітою, із сучасним мисленням, креативні. Та відсутність управлінського досвіду в багатьох із них, “кумівство” та вплив деяких олігархів на формування складу Уряду матиме негативні наслідки.

Таку думку в етері ОТБ “Галичина” висловив голова Івано-Франківської обласної ради, свободівець Олександр Сич.

«Все що стосуються нового політичного режиму я намагаюся оцінювати об’єктивно. Хоч важко, як і будь-якій людині, бути справді об’єктивним, бо кожен має свої погляди. Можу відмітити деякий позитив, але мушу сказати про певні застереження. Новоспечені урядовці молоді, освічені, в тому числі і з західною освітою, із сучасним мисленням, креативні – це, звичайно, позитив. Але відсутність у декого управлінського досвіду – це застереження. Кажу з власного досвіду на посаді віце-прем’єра у Кабінеті міністрів, де теж були люди, які не мали ні одного дня управлінського досвіду. Я не хочу вдаватися в деталі, але можу запевнити – дуже важко з такими працювати. Бо вони не розуміють, як поставити завдання, як проконтролювати його виконання, як провести нараду чи доповісти питання. Щодо скорочення посад віце-прем’єрів з шести до двох – я не розумію, чому їх було шість в останньому Уряді. Коли я працював в Уряді, то в нас їх і було двоє. Деякий час був третій, але його потім призначили на іншу посаду. І ми працювали двоє без проблем. З другого боку, є велика проблема з тим, як має працювати віце-прем’єр. Згідно чинного законодавства, він не має жодних нормотворчих повноважень. Віце-прем’єр лише координує діяльність групи міністерств, не маючи права щось пропонувати від себе чи своєї служби. Лише – через одне із міністерств. Тому я не знаю, як віце-прем’єр, який має займатися проектом «Держава в смартфоні» зможе це реалізувати, не маючи повноважень. Хіба що внесуть зміни до регламенту Кабінету міністрів та закону про Кабмін», – зауважує колишній урядовець.

Водночас Олександр Сич зауважив ще кілька застережень – «кумівство» та вплив деяких олігархів на формування складу Уряду.

«Ніби всі засуджували «кумівство», «панібраство», «земляцтво» під час формування органів влади. В тому числі й президент Володимир Зеленський. Але при формуванні нового Кабміну ми це бачимо знову. Голова СБУ – його давній товариш. У Кабміні частина людей причетна до «95 кварталу». І таких прикладів чимало. Насторожує й вплив деяких олігархів. Бо, даруйте, але коли ще тривають дискусії хто ж буде прем’єр-міністром і ніби ще немає визначеності, то Коломойський без вагань каже, що буде Гончарук. І він дійсно стає прем’єром. Що це означає? Що Коломойський має вплив на главу держави? Чи самостійний тоді президент? Чи самостійний Кабінет міністрів? З іншого боку, аналітики говорять й про наближеність людей іншого олігарха – Пінчука. Які це може мати наслідки? Це питання наразі відкрите», – каже Олександр Сич.

Щодо доволі неочікуваного об’єднання нових міністерств, то все залежатиме від поставлених завдань.

«Тільки досвід покаже, чи були виправданими такі структурні зміни у самому Кабінеті міністрів. Звичайно, як і кожен громадянин України, хотів би, аби це все мало позитивний ефект. Аби держава розвивалася, зменшувалися тарифи. Чи принаймні доходи та пенсії людей були такими, аби ці тарифи були їм під силу. Щоб нарешті наше дорожнє господарство набрало цивілізованого вигляду. Я тільки «за». Але це не означає, що бажаючи державі розвитку, потрібно закривати очі на всі недоліки. Істина завжди народжується в дискусії», – резюмує націоналіст.

Джерело: сайт ВО Свобода Прикарпаття

Читайте нас в FacebookTelegramта InstagramТільки найважливіші новини!