Представникам ОТГ Прикарпаття показали, як можна заробляти на агрогосподарствах


Чи може сільське господарство давати дохід та забезпечувати ефективну самозайнятість населення в природно-кліматичних умовах Прикарпаття? Може!
Про це промовисто свідчать практики місцевих підприємців, які репрезентують різні форми успішних розвиткових проєктів – від сімейних ферм до науково-дослідних господарств.

Усе це мали можливість побачити учасники семінару для представників прикарпатських ОТГ «Державна підтримка сільського господарства і тваринництва. Розвиток сільськогосподарських кооперацій на Прикарпатті», організованого Івано-Франківським центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

У рамках семінару учасникам запропонували короткий огляд державних та регіональних інструментів розвитку сільських територій. Заступник директора департаменту агропромисловго розвитку ОДА Степан Вінтонович ознайомив учасників з державними та регіональними програмами підтримки фермерських господарств та загалом аграрного виробництва. А начальник відділу агропромислового розвитку Долинської РДА Уляна Сергенюк ознайомила з цікавими агропромисловими практиками району.

Далі разом з радником з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігорем Мельничуком учасники мали можливість відвідати кілька інноваційних аграрних проектів Прикарпаття та ознайомитись з їх роботою.

Зокрема, завітали до фермерського господарства «Рома» біля Калуша, яке є прикладом сімейного фермерського господарства. Головним продуктом є молоко. У господарстві утримують 68 корів, мають власне пасовище та вже збудовані за сучасними зразками стайні.

«Попит на молочну продукцію високий, жодних проблем зі збутом тут немає. Молоко у них забирають прямо з ферми. Тож при таких обсягах можна говорити про ефективну самозайнятість», - відзначив радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігор Мельничук.

Також відвідали горіхове господарство «Сади Україна» поблизу м. Долина, де на 25 гектарах вирощують грецький горіх та вже мають проєкт на розширення господарства до 100 га.

Відвідали учасники семінару і фермерське господарство ФОП «Діденко», яке спеціалізується на вирощуванні лохини, або так званої «канадської чорниці». На 40 гектарах тут вирощують ягідну культуру, яка дає високу врожайність вже пристосована до місцевих умов.

Ще один приклад сімейної ферми – ТОВ «Дубовий кут». Тут представники прикарпатських ОТГ ознайомились з можливостями господарства з вирощування овець та кіз, а також відвідали місцеву сироварню, де виробляють крафтові сири, які також мали можливість і про дегустувати. У цьому господарстві є і велика туристична складова, адже є усі можливості для прийому подорожуючих, організовують невеличкі екскурсі та дегустації.

У рамках семінару учасники відвідали лабораторію і дослідне господарство ТОВ «Долина-Агро», де займаються селекцією та вирощування стійких до місцевих умов саджанців ягідних культур (лохини, ожини, смородини), а також саджанців плодових дерев. Усе це стало можливим завдяки кілька мільйонним інвестиціям в обладнання, наукову базу та фахових співробітників. Насамперед, саджанці тут почали вирощувати для власних потреб, але зараз мають збут на всій території України. Замовляють саджанці з місцевого розсадника на рік вперед.

Ще одним цікавим проектом, з яким мали можливість ознайомитись учасники семінару, стало підприємство «Еко-Карпати». Це невелика ферма, де розводять кіз та мають власну сироварню, що продукує досить цікаві сири. Їх, проте, в основному продають за межі області. Адже товарні партії невеликі і мають досить високу вартість.

У семінарі взяли участь представники об’єднаних територіальних громад Галицького, Рогатинського, Калуського, Рожнятівського і Долинського районів, які за словами Ігоря Мельничука, мають хороший потенціал для розвитку агропромислово сектору. Адже головною метою семінару було практичне знайомство з успішними моделями функціонування аграрних проєктів на Івано-Франківщині, мультиплікування і поширення їх на територіях сільських громад.