Прикарпаття шокувало іноземців дикими правилами на дорогах


Започаткований торік на Прикарпатті фестиваль камерної музики «KarpatyArt» уже став міжнародним. Професійні музиканти не тільки з України радо підтримали ідею грати академічну музику посеред гір. III фестиваль, який відбудеться наступного року, отримав сприяння польського уряду і його внесено до програми «Дорогою до Європи», котру фінансує євроспільнота.

Однак іноземні музиканти, захоплюючись професійною майстерністю українських колег, звично критично виступили не проти нашого бездоріжжя чи ще чогось, а протиѕ рекету в міліційних погонах.

Діалог двох роялів з оркестром

В Яремчі і Ворохті протягом п’яти днів тривали концерти, тренінги, заняття з музикотерапії. Фестиваль «KarpatyArt» зібрав активних музикантів, критиків, композиторів, а також тих, хто до академічної музики прилучився чи не вперше. Бо саме в такій нестандартній подачі класичної музики найвищого взірця завжди можна відшукати щось цікаве.

Останній концерт цьогорічного фестивалю «KarpatyArt» відбувся в івано-Франківській обласній філармонії. Непересічна подія зібрала тут усіх небайдужих до музики — австрійська фірма «FEURICH» презентувала два свої роялі. 
Власне, випробовуючи надсучасні інструменти, польська піаністка Анна Стемпін-Ясновська й українська Наталія Зубко та академічний камерний оркестр «Harmonia Nobile» виконали Концерт для двох фортепіано з оркестром Й.-С. Баха. Диригував Володимир Ханас, український маестро, котрий нині працює у Варшаві, а з оркестром Івано-Франківської філармонії 
концертує вже близько  15 років.

«Ми прагнули показати, як ці два фортепіано прекрасно ансамблюються, колосально звучать. інструменти, котрі були у філармонії дотепер, — то вже вчорашній день. Ці два роялі зможуть бути тут до жовтня. Далі шукатимемо способів їх придбати», — сказав Володимир Ханас.

«FEURICH» — одна з найстаріших фортепіанних фірм світу, має 160-літню історію, — каже її представник і професійний найстроювач роялів Шимон Ясновський. — Про те, що такі інструменти варто б привезти до України, мені сказав Володимир Ханас. ідея показати їх на фестивалі в Яремчі та Ворохті також виникла у нього. Ми зауважили на фестивалі величезний запал молодих виконавців і також те, що дуже у вас бракує нових добрих інструментів. Для цього ми плануватимемо спільні проекти і співпрацюватимемо й надалі». 

Чим запам’ятався II фестиваль камерної музики, ми запитали в його ідейного натхненника та організатора ігоря Прокопюка: «Цікаво, що на фестивалі організовуються творчі тандеми, це ніби майданчик, де люди взаємодіють в культурному та особистісному сенсах, а потім колективи ці працюють далі. Фестиваль позиціонує себе як такий, що підтримує молодих музикантів. Це ніби поле для репрезентації талантів, початку кар’єри. З новинок на цьогорічному фестивалі «KarpatyArt» варто назвати оркестр інтуїтивної музики та музикотерапевтичні сесії. Цікавим видалися майстер-класи українських та польських майстрів. Будемо цю практику тільки вдосконалювати. Дуже раді, що цього року ми зібрали більше глядачів із туристів та місцевих жителів».
Взяти участь у фінальному концерті фесту «KarpatyArt» до Івано-Франківська приїхала солістка Національної опери України ірина Поштарюк (сопрано), котра блискуче виконала «Ave Maria», арію Моргани з опери «Альчіна» Генделя, арію Паміни з «Чарівної флейти» Моцарта. Оплесками всі зустріли Концерт для фагота Вівальді — соло вів Андрій Ткачук зі Львова, та дуетне виконання творів Шопена і Боккеріні львівського віолончеліста Тараса Менцінського і Анни Стемпін-Ясновської в супроводі оркестру «Harmonia Nobile».

Чи почують українці ОДУ радості

— Наскільки добре було організовано фестиваль професійної музики в Карпатах, настільки незрозуміло для цивілізованого світу поводилися українські «даішники». Замість того, щоб всіляко сприяти, надати супровід іноземним музикантам, котрі везли цілу машину дорогих інструментів, вони просто взялися безцеремонно вимагати гроші, — обурено розповідає диригент Володимир Ханас. — Арештували машину з інструментами без усіляких підстав і поки не забрали всі гроші, не відпускали. Далі без будь-яких пояснень зупинили Шимона Ясновського, буцімто перевірити, чи він не перебуває за кермом п’яний, вимагали гроші. Та коли той сказав, що вимагає алкомат-тест готовий їхати на експертизу, то відпустили. Однак після цього інциденту всі дні просто перешкоджали фестивальним гостям, оточили будинок культури в Яремчі і постійно «збивали» гроші. Це неймовірно дискредитує Україну.

«Ми боїмося сюди їхати, бо про українських працівників ДАі недарма (я в цім пересвідчився на своїй шкурі) розповідають жахливе», — приєднався до розмови пан Шимон.

«У наших гостей всі ці непристойні речі викликали обурення. Україна мусить думати про те, що вона насправді вже є в Європі, і тому мусить достойно себе поводити, починаючи із найпростіших речей, — каже Тарас Менцінський. — Коли іноземець подорожує Україною і його зустрічають такими дикими правилами на дорогах ті, хто мав би допомагати, а не вимагати гроші, то це відлякує. Наші друзі музиканти просто казали: ми дуже хочемо, але боїмося сюди їхати, бо на дорозі тут можна втратити всі гроші. Влада мала б максимально сприяти таким заходам, дбати про імідж країни, а ми бачимо «імпровізовану» поведінку представників ДАІ».

Чи із такими підходами українці мають бодай найменший шанс почути на офіціозах гімн Євросоюзу — «ОДА радості»? Запитання риторичне.

Леся ТУГАЙ, "Галичина"