Село на Прикарпатті провалюється до гірської річки


Життя над прірвою. У місті Косів на Прикарпатті десятки будинків, а ще дитячий садок і школа може будь-якої миті знести гірська річка.

Берег, на якому вони розташовані, ось уже півстоліття ніхто не укріплює, йдеться у сюжеті Подробности.

Про цю проблему ми розповідали торік. І отримали запевнення від чиновників, що її вирішать. Чи змінилося щось - перевірила Жанна Дутчак.

"Буквально на днях об'їхав - цілий берег упав, пару тонн уже є. О цих тріщин, де я стою, цього ще не було".

Глибочезні тріщини і западини. Берег обвалюється на очах. Разом із тоннами землі у річку сповзають дерева, будівлі і навіть криниця.

"Забрало була стодола і стайня. На половину поділена. І все рухнуло. Встав ранком - все в річку. Тепер хожу вибираю там якісь речі. Ось бачите стоїть плитка що я готовив, щоб обкласти на бордюри", - говорить Богдан Григорович, житель Косова.

Похилилась уже й хата.

"Грунт осів і потяг за собою цю стіну. На якій вже утворилися тріщини. Якщо ще буде потужніше стіна піде туди", - говорить Богдан Григорович, житель Косова.

Щороку вода захоплює кілька метрів берега - розказують люди. На цих кадрах сад минулого літа. Нині частини дерев уже немає.

"Дивіться, яке дерево, яке коріння величезне всьо суне. Тут страшно навіть стояти".

"Я ночі не сплю. Встала подивилася, як тут. Ще яблінка на місці, ще значить все добре. Як яблінки не стане самі бачите половина її в дорогу пішла. п'ятнадцять метрів від хати до плоту. Рахуйте. А що далі. Якщо тут за один сезон дощів того літа пішло 25 метрів відкололо", - говорить Любов Пасайлюк, жителька Косова.

У небезпеці не тільки людські оселі. На березі річки дитячий садок та початкова школа. Від них до прірви лише кілька метрів. А провалля відразу за ось цим парканом.

Зупинити зсув може тільки укріплення берегів. Про що міську раду люди просять уже не перший рік. Та чиновники запевняють - немає коштів. За попередніми підрахунками на роботи потрібно до сімнадцяти мільйонів гривень, а це більше, ніж цьогорічний бюджет міста.

"Те, що залежить від міської ради - ми подали всі необхідні екологічні запити. Маємо інформацію обіцяли нам що цього року десь обласна рада посприяє із виділенням коштів спочатку на проектно-кошторисну документацію і потім вже по результатах тієї документації будемо вже працювати дальше", - говорить Юрій Плосконос, міський голова Косова.

Та в обласному управлінні екології налаштовані не так оптимістично. Кажуть, щороку отримують сотні аналогічних запитів. Однак екологічних коштів на всіх не вистачає. Тому, щоб проект профінансували - радять жителям Косова звернутися додатково до депутатів, які власне і вирішують, кому передусім виділяти гроші.

"З даної території безпосередньо народний обранець, якому довірили люди також що він є в даній ситуації від міста Косова думаю йому було б варто також звернутися до обласної ради щодо безпосередньості важливості цього об'єкту", - говорить Петро Кульбаба, начальник відділу економіки природоохоронної діяльності Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА.

Із цьогорічних 120 мільйонів гривень екологічних коштів, вісімдесят - обласна рада розподілила ще у березні. Решту роздадуть у серпні. На укріплення берега у Косові, якщо і виділять, то лише на розробку проектно-кошторисної документації. А ось гроші на самі роботи міській раді доведеться шукати, швидше за все, уже наступного року.