Що коронавірус робить з організмом та як захиститися? Розповідає франківська лікарка


Про пандемію коронавірусу говорять ледь не у кожному домі. Інформаційні портали, соціальні мережі, телебачення та інші ЗМІ – щодня ми отримуємо купу нової інформації, та чи правдивої? Тож у чому саме полягає небезпека коронавірусу? Як захистити себе та близьких?

На ці та інші питання відповідає Луговська Ольга Василівна – лікар загальної практики-сімейної медицини, заступник головного лікаря, голова ЛКК медичного центру «Оксфорд Медікал Івано-Франківськ».

Як вірус проникає у організм людини?

Ідеальний шлях проникнення коронавірусу – через слизові оболонки людини (порожнина носа, рота, очі). Як саме він може туди проникнути? Ви можете навіть не подумавши про це протерти втомлені очі руками, вдихнути повітря у приміщенні, де кілька секунд тому пчихнула хвора людина, привітатися з далеким знайомим обіймами та поцілунками, а про звичку постійно доторкатися до обличчя не треба й згадувати.

Що саме уражає вірус?

Проникнувши в організм, вірус прямує прямо до дихальних шляхів і у легені. Наша дихальна система має два дуже важливих типи клітин: келихоподібні – які продукують вологу для легень, і мерехтливий епітелій, який затримує та не допускає проникнення чужорідних тіл (мікроорганізмів, пилу та ін.). Уражаючи ці клітини, вірус паралельно провокує імунну реакцію організму, який відповідає йому обширним запаленням, що ще більше уражає легені. Рентгенологічні зміни вигляду легень лікарі описують із битим склом.

Які симптоми коронавірусу?

Враховуючи, що вірус знищує клітини, які продукують вологу, симптоматика проявляється сухим кашлем, болями в грудях, затрудненим диханням, значним підвищенням температури (від 38⁰С). Також часто у пацієнтів з коронавірусом турбують головні болі та виникає діарея.

Хто потрапляє у групу ризику коронавірусу?

Твердження, що захворювання уражає тільки осіб похилого віку – це міф! Навіть в Україні вже офіційно затверджені випадки зараження дітей, осіб молодого віку – 21, 36, 37 років та ін. А ось високі показники летальності у старших людей – це реальна проблема, яка може стосуватися у тому числі і ваших близьких.

Також у групу ризику входять медичний персонал, особи, що повернулися з-за кордону, чи контактували з такими, люди, які контактували з хворими особами, люди з хронічними захворюваннями органів дихання і курці. Так, саме курці підлягають групі ризику, і міф про те, що куріння захищає від коронавірусу – це просто абсурд!

Як захистити себе?

Гадаю, що стандартними правилами про зміцнення імунітету та миття рук наших людей не здивуєш. Тому зосередимо більшу увагу на захисті легень.

По-перше, не можна допустити проникнення вірусу всередину. Цікавий факт: діаметр віруса 0.12 мкм, а діаметр пори у масці – 3 мкм., респіратора – 0,2 мкм. Висновок робіть самі: чи купити всі маски у аптеці і далі ходити по справах, чи прислухатися лікарів і залишитися вдома. І припиніть торкатися обличчя! Звісно важко протистояти звичці, тому попросіть близьких, щоб частіше робили вам зауваження. Використання антисептика доцільне тільки тоді, якщо ви торкалися предметів у громадських місцях, чи перебували десь за межами дому. В домашніх умовах достатньо часто мити руки з милом 40-60 секунд.

Пийте теплу рідину: чай, узвар, компот – на ваш розсуд. Бажано кожних 15 хв бодай 2 ковтки рідини.

Споживайте достатню кількість вітамінів з доступних сезонних продуктів харчування: домашній мед, квашені продукти, цільнозернові продукти. Інформації про вміст вітамінів у продуктах в мережі достатньо. Якщо ви бажаєте приймати таблетовані форми вітамінів – обов’язково проконсультуйтесь з вашим сімейним лікарем!

Найпоширеніший чинник, який нищить наш імунітет – стрес. Багатодітні мами зараз можуть отримати певну порцію гніву, адже цілодобове сидіння з дітьми на карантині – це суцільний стрес. Тому у такому випадку можу порадити замінити телевізор на книгу чи якесь хобі, а соцмережі – на спілкування з близькими. Спробуйте – зазвичай результат позитивний.

Щоб увесь цей жах якомога швидше припинився – сумлінно дотримуйтесь карантину, повноцінно харчуйтесь і якомога менше хвилюйтесь. Якщо у вас чи у близьких виникли симптоми ГРВі – обов’язково зателефонуйте лікареві! Бажаю доброго здоров’я!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!