Штрафом і проповіддю. Чи є шанс побороти на Прикарпатті паліїв листя


З початку осені франківці в мережі скаржаться на мешканців приватних будинків, які палять листя.

І нібито про шкоду диму давно відомо, і міська влада щороку з тим воює, і адміністративна відповідальність  за спалення листя передбачена… А люди й далі, і то щороку, і навесні чекаємо знов, пише “Репортер”.

«Останні кілька років кожної весни та осені пожежники мають проблеми із так званим контрольованим спалюванням сухої трави та побутового сміття, – каже керівник міської аварійно-рятувальної служби (МАРС) Олег Бевський. – На жаль, деякі мешканці навколишніх сіл вважають, що на своїй приватній території вони можуть роботи усе, що завгодно, в тому числі і спалювати сухостої чи сміття. Цьогоріч розпорядженням міського голови створили групу, яка має з тим боротися».

За словами Бевського, до складу групи увійшли працівники МАРСу, інспекції з благоустрою, Муніципальної варти та міського відділу ДСНС. Вони виявляли паліїв, проводили з ними профілактичні бесіди і змушували самостійно гасити вогонь.

А от притягнути порушників до відповідальності не так і просто. Адже представники тої групи не уповноважені складати протоколи на території сільрад, а сільські голови й депутати (за винятком Микитинців) не поспішають надавати такі повноваження працівникам міських служб, каже Бевський.

«За кожним фактом паління ми направили листи головам сільрад, – розповідає керівник МАРСу. – З 14 вересня у Вовчинцях зафіксували 14 випадків, в Угорниках – три, у Микитинцях– 15, в Хриплині– 13 та один випадок у Крихівцях».

У Микитинцях сільський голова та депутати навіть створили свою мобільну групу.

«Декілька днів тому в одному із сіл Городенківського району чоловік, спалюючи сміття у себе на подвір’ї, ледь не спалив свою господарську будівлю, – говорить Бевський. – В Україні були й нещасні випадки, де люди отримували опіки різного ступеня».

Листя втягує в себе хімічні речовини, які потрапляють у повітря внаслідок господарськихробіт, вихлопів автомобілів, розказує начальник обласної екологічної інспекції Ігор Стефурак. За його словами, коли ми спалюємо сухі рослини – воно вивільняється і потрапляє в атмосферу, а люди цим дихають і хворіють – починаючи з алергії і закінчуючи навіть онкологічними захворюваннями.

«Уникнути цього просто – не палити, а от притягнути когось до відповідальності – складно, – каже Стефурак. – Бо палять зазвичай на приватних ділянках, городах, і потрапити туди можна лише з дозволу власника або суду. Був випадок: жінка палила листя на подвір’ї, хтось із сусідів подзвонив і поскаржився. Приїхали ми, пожежники, поліція. Жінка ходила подвір’ям, ми її кликали, але вона не реагувала. Вже коли все спалила – підійшла і запитала, чого ми хочемо. Стараємось складати протоколи, але це дуже складно – може все село збігтися і чинити спротив».

Зараз екологи співпрацюють з екологічним бюро УГКЦ, ті ведуть просвітницьку діяльність, у церквах закликають людей не спалювати листя, сміття, крім того – не носити на цвинтарі пластикові вінки.

За словами Ігоря Стефурака, люди вже трохи розуміють.

«Листя можна відвезти на полігон, – говорить Стефурак, – або, якщо є власний город, то робити компост: викопати яму глибиною півметра, викидати туди і листя, і відходи з їжі, з часом утвориться компост і ним можна підживлювати дерева, грядки».

Директор КП «Муніципальна дорожня компанія» Віталій Бурко каже, що двірники, які прибирають у Франківську, збирають листя у великі пакети та закидають на трактор. Трактор везете листя на територію підприємства, а звідти його відвозять на полігон у Рибне.

До начальника Муніципальної інспекції з благоустрою Михайла Яцківа «Репортер» додзвонився саме під час одного з рейдів, коли вони разом з МАРСом шукали паліїв.

«Інспектори об’їжджають свої сектори, виявляють і штрафують, – розповідає Яцків. – В основному палять у селах, у місті як людина виходить з дев’ятиповерхівки – вона не палитиме листя на майданчику. До того ж, палять пізно ввечері, коли служби вже не працюють».

Але протоколів за понад місяць рейдів, каже Яцків, склали небагато.

«Люди думають, що їм нічого не буде, бо дід палив, баба палила…, – зітхає він. – То можна вирішити хіба додатковим патрулюванням, на кожній вулиці поставити по людині, щоб контролювала. А боротися таки краще штрафами, бо пояснення до людей не завжди доходять».

Несанкціоноване спалення листя та сміття регулюється статтею 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) і передбачає штраф від 340 до 1360 грн.