ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви


Містика і незрозуміле завжди манило людей до себе. В Україні чимало місць, з якими пов'язані загадкові історії.

Для екстремалів та аматорів полоскотати собі нерви, "Знай" склав топ найзагадковіших і містичних місць України. Якщо не страшно, можна спробувати розгадати їх загадку.

ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви
Підгорецький замок з примарами

1. Підгорецький замок з примарами

Найвідоміший український замок з примарами побудували у 1640 році за проектом архітекторів Гієма де Боплана і Андреа дель Аква. Замок пережив багато руйнувань і відновлень, він передавався у спадщину, багато разів його продавали, закладали і перекуповували. З часом замок обріс численними легендами. Одна з них свідчить, що в ньому колись граф Жевуський, який замурував свою дружину Марію в стіні. Причиною були ревнощі. Кажуть, що кожен рік в один і той же день, в день смерті графині, чутно жіночий плач. "Місцеву" примару називають "біла пані".

Свого часу тут жила сім'я поміщиків, які записали спогади про свої зустрічі з привидом. Вірять у це і працівники санаторію, розташованого неподалік від замку - вони розповідають цікавим туристам про згустки дивного туману біля стін замку, а також про те, що часто чують сильні удари і гуркіт, що доноситься з будівлі.

У радянський час замок належав Львівському історичному музею. А у 1997 році його передали Львівській галереї мистецтв. Так що про дивні явища розказують і співробітники, яким довелося тут працювати.

ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви
Будинок відьми в Усатово

2. Будинок відьми в Усатово.

Не далеко від Одеси розташоване селище Усатове, а там стоїть дивний будинок, який знають чи не всі одесити.

Серед старшого покоління ходить легенда, що будинок будував старий моряк, який заповідав його тут і поховати. Після смерті, господаря замурували в фундамент будинку, і тепер, по ночах, в самому будинку і біля нього чути плач. Так само є версія, що на місці нещасливого будинку раніше стояла гільйотина, потім побудували будинок, але ніхто не міг у ньому нормально жити. Місцеві розповідають легенду, що дуже давно на цій ділянці стояла стара хата, а в ній жила відьма. Після її смерті ніхто з близьких не хотів ховати жінку і вночі її труп закопали біля дому. Коли з-за кордону повернувся син померлої, йому сказали, що мати похована на сільському кладовищі. Син відьми вирішив залишитися і вибудувати прямо тут будинок. Але жити там не зміг і швидко виїхав.

Так чи інакше, але будинок носить погану славу. Навіть по сусідству з ним люди жити не хочуть, кажуть, що ночами звідти лунають дивні звуки, схожі чи то на виття, чи то на крик.

ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви
Коридор в інший світ у села Бережниця на Івано-Франківщині

3. Коридор в інший світ

Невеличке село Бережниця на Івано-Франківщині нічим не відрізняється від сотень таких же крихітних сіл по всі Україні. Але є недалеко від нього гірський хребет Синиця. Старі люди вважають, що саме цей хребет і є вхід в інші виміри, а молодь називає його порталом. Навіть у найяскравішу і сонячну погоду над Синицею стоїть густий туман. Місцеві жителі запевняють, що там відбуваються дивні речі.

Безліч легенд ходить про це загадкове місце. В одній з легенд розповідається, що один мандрівник, потрапив в інший світ саме через цей "портал". Він довго блукав тут, шукав щось, а потім зник безслідно. Через кілька тижнів повернувся. І розповів, що є інші виміри, не видимі людському оку. Ніхто в розповіді мандрівника не вірив. А через багато років, під час Другої світової війни, фашисти організували цілу експедицію і шукали тут вхід в інший світ. Влаштовували цілі обряди, приносили в жертву тварин, і навіть людей. Але вхід в портал їм так і не відкрився. Є легенда, в якій розповідається, що саме тут захований скарб Довбуша. Величезні багатства шукали багато людей, але ніхто їх так і не знайшов. На початку 70-х років, сюди приїхали геологи з Іркутська. Розташували тут невеликий табір. Місцеві розповідають, що їх було чоловік 5. Одна жінка і 4 мужчини, з ними був пес - Колос. Жили геологи в наметах, поряд з Синицею, але постійно приходили в село і розпитували старих про загадковому місцевість.

Але одного разу пропав їх собака. Геологи були впевнені, що тварина знайшла вхід в потойбічний світ, а повернутися не може. Зараз у нічний час біля Синиці можна чітко почути собаче завивання. Місцеві обходять Синицю десятою дорогою, бо пізнати інші виміри не хочеться нікому.

ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви
Закарпатський замок Паланок

4. Замок Паланок

Закарпатський замок Паланок - одне з найбільш містичних і улюблених місць туристів. Знаходиться він на горі вулканічного походження і має вельми не бідну історію - перший спогад про нього датується ще XI ст.

Історики з'ясували, що у замку було багато господарів, а під ним існують безліч ходів, потрапити через які можна в сусідній замок. Колодязь на території замку довжиною в 32 м. і веде в річку Уж. Згідно з переказами, побудований колодязь не без допомоги сил темряви. В одній з легенд про замок розповідається, що дочка графа, яка жила тут, закохалася в польського завойовника. І розповіла своєму коханому про всі таємниці і секрети будівлі. Граф був злий на дочку і велів замурувати дівчину в стіні. З тих пір дух дочки графа шукає вихід з ув'язнення. Якщо прислухатися, можна почути, як плаче нещасна і кличе свого коханого. Ще одна легенда про замок, не менш моторошна, про свекруху та невістку. Свекруха була дуже жорстокою і злою. Щоб зберегти молодість жінка приймала ванни з крові незайманих, викрадених дочок місцевих селян. Бранці нудилися в підземеллях, чекаючи своєї жахливої ​​долі. З тих пір душі замучених дівчат не знаходять спокою і бродять по замку.

У 1782 році замок став політичною в'язницею. У підземних казематах понад століття кати катували бранців. Сьогодні в підземеллях влаштована експозиція знарядь тортур, яку можна подивитися.

ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви
Соминське чудовисько в озері біля села Сомин у Волинській області

5. Соминське чудовисько

Озеро знаходиться у Волинській області недалеко від села Сомин. Це, здавалося б, відмінне місце для купання та риболовлі - зазвичай пустує. Місцеві жителі обходять його стороною. Ходять чутки, що в озері живе величезне чудовисько. Тулуб його схожий на крокодила, а голова на змію. Бачили незвичайну істоту неодноразово. Останній раз це був старий рибалка, який все-таки зважився половити тут рибу. Всю ніч він рибалив, але так нічого і не спіймав. На ранок збирався йди додому. І раптом на поверхні води з'явилася величезна голова. Старий розповідав, що голова зовсім не зміїна. Вона скоріше схожа на акулу. Після побаченого, він сюди більше не приходив. А місцеві жителі після розповідей вирішили зловити незвичайну рибу-чудовисько. Але це їм так і не вдалося.

Можна було б не повірити старому рибалці, але й інший старожили підтверджують його історію. А ще згадують, що озера тут не було ніколи, а стояв густий старий ліс. Потім ліс провалився під землю і яму залило водою. Щороку, влітку сюди приїжджають любителі пополювати на незвичного мешканця. Приїжджі орендують в селі кімнати і пропадають цілими днями на озері. Але зловити чудовисько так ніхто поки і не зміг.

 

ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви
Садиба купця Сулими в центрі Києва

6. Садиба купця Сулими

Садиба в самому центрі Києва, на вулиці Лютеранській - будинок з привидами. Перший господар - купець Аким Сулима, з давнього гетьманського роду. Саме він і задумав цю садибу, але так і не закінчив будівництво. Говорили, що Сулима проклятий і над усіма його справами тяжів рок. Він помер за дивних обставин, а дружина відразу ж вийшла заміж. Вони з новим чоловіком-генералом продовжили будівництво садиби. Але привид Акима почав бродити по будинку і лякати будівельників. З великими труднощами вдалося закінчити розпочате. Після смерті вдови, будинок став притулком для жебраків.

Кілька разів будівля була знищена пожежею. А зараз приміщення здають під офіси. Люди розповідають страшні історії про будівлю й досі. Ночами чули жіночий сміх на горищі і в вікнах бачили фігури в білому. Кажуть, це примари Сулими та його дружини, мовляв ревнивий чоловік після смерті намагається наздогнати її, а жінка тікає від нього з дзвінким сміхом.

Нині садиба Сулими - одне з найзагадковіших і містичних місць у Києві.

 

ТОП-7 містичних місць, які лоскочуть нерви
Покинута лікарня в Дніпропетровську по вулиці Короленка

7. Покинута лікарня

Стара, закинута лікарня знаходиться в Дніпропетровську, на вулиці Короленка.

Місцеві обходять будівлю стороною. З її історією переплітається багато вигадок і міфів. Кажуть, тут живуть душі померлих пацієнтів, а ще свої ритуали проводять сатаністи. Іноді люди помічають світло у вікнах, хоча електрики там давно вже немає.

Медзаклад в Дніпропетровську відкрили ще у 1910 році - незабаром лікарня перетворилася на хоспіс. Сюди звозили важко хворих людей з усієї губернії. Методи лікування на початку минулого століття були не дуже вдалими і багатьом допомогти не вдавалося. Тому смертність становила близько 80%.

У городян заклад користувався поганою славою. Через 3 роки після відкриття, розлючені мешканці ледь не штурмом намагалися взяти будівлю, стверджуючи, що лікарі вбивають тут своїх пацієнтів.

За радянських часів у лікарні робили регулярні ремонти, але стіни все одно тріскалися, а дах протікав. Робочі відмовлялися щось робити в будівлі, а особливо спускатися в підвали, бо бачили там світлові кулі, а потім сходи і стіни просто провалювалися під землю.

Пізніше, історики розповіли, що місце під лікарню тут украй невдале - в 15 ст. тут було кладовище.

Серед легенд про лікарню, вам розкажуть про жінку, яка в роки війни таємно робила аборти ночами. За іншою версією - під будівлею існує лабіринт. У цих підвалах знаходилися люди невиліковно хворі. І ті хто опускався в підвал, більше ніколи звідти не виходили - на них ставили моторошні експерименти.

У цілому, місце не надто приємне - і через історію, і через свою занедбаність.