У Франківську підіб'ють підсумки проєкту для тих, кому за 45


14 по 15 грудня в Івано-Франківську проєкт “Наново: Навчання після 45” презентуватиме результати своєї тримісячної роботи та святкуватиме успіхи.
Він стартував у вересні цього року в Івано-Франківську та Калуші та став спробою знайти окремі модельні рішення для викликів ейджизму, недостатньої співпраці між різними поколіннями та браку навчальних можливостей для людей старшого віку. 
 
Проєкт складався з чотирьох навчальних програм: дигітальної (комп'ютерної) освіти, мистецької освіти, навчання критичному мисленню та столярної майстерні. В загалом 40 навчальних подіях взяло участь 187 відвідувачів, а приблизно третина з них не обмежились однією навчальною програмою: а відвідали воркшопи з різних тем. 
 
Цей проєкт не був сфокусований лише на певній віковій групі, а був відкритим для різних поколінь. Приблизно 20% від всіх учасників були молодшими за 45. До речі, наймолодшій учасниці проєкту 10 років, а найстаршому учаснику – 86. Середній вік учасників та учасниць всього проєкту – рівно 50 років.
 
Чому цей проєкт важливий для українського соціуму? В нашому суспільстві існує культ молодості. Більшість представників великого і середнього бізнесу роблять ставку саме на молоді кадри, зі сцен та екранів з нами все рідше говорять люди старшого віку, а непрестижність природного процесу старіння диктує приховувати фізичні сліди віку в будь-який спосіб. Це веде до (само)ізоляції значної групи людей та до ще більших втрат для всього суспільства, яке недоотримує цінний досвід, знання та пам’ять. 
 
Отож, 14 і 15 грудня учасники та учасниці програми з дигітальної (комп'ютерної) освіти розкажуть про три ІТ-проєкти, які вже реалізуються їх командами в Івано-Франківську. Столярна майстерня запрошує до фінального спільного монтажу дерев'яного купола, який учасники та учасниці запроєктували та створили всього за місяць. А мистецька освіта запрошує до малювання прасками (техніка енкаустики) та презентації робіт в рамках спонтанної виставки. 
 
Для участі треба лише зареєструватися за цим лінком.
 
Довідка: Проєкт “Наново: Навчання після 45” розроблений та реалізується громадською організацією “Інша Освіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт став можливим завдяки підтримці цілої низки місцевих партнерських організацій: Калуська міська філія Союзу українок, Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, бібліотека Window on America, MetaLab, Відкритий Цех, культурний центр “Підземний Перехід Ваґабундо”, інститут третього віку при редакції газети “Галичина”, креативний простір “Вдома”.