Українцям покроково пояснили, як стягнути з комунальників компенсацію за неякісні послуги


Споживачі мають повне право не платити за неякісно надані комунальні послуги. До прикладу, коли немає опалення, або в крані тече ледь тепла вода, а наприкінці місяця приходять платіжки за повне користування усіма цими «комунальними благами».

Як правильно це зробити розповів начальник управління юстиції у місті Києві, юрист-експерт Станіслав Куценко в програмі “Час: Online” на “5 каналі”.

Тож, за його словами, для цього потрібно:

  1. Запросити представника ЖЕКу або керуючої компанії.
  2. Заміряти разом із ним температуру повітря або води в крані.
  3. Скласти акт, в якому вказати дату й обставини справи, а також поставити підписи обох сторін.
  4. Ви повинні отримати вхідний номер і прізвище відповідальної особи, котра займатиметься вашою справою.
  5. Вам мають зробити перерахунок за комунальні послуги, які ви не отримали, або отримали не в повному обсязі.

“Я сподіваюся, що цей фахівець прийде, тому що, звісно, вони ігноруватимуть таке запрошення. Розглянемо другий варіант, коли немає такого контакту. На жаль, це буде в переважній більшості випадків. З вами просто ніхто не захоче спілкуватися. В цьому разі ми повинні захистити самі себе”, — пояснив юрист.

Для цього потрібно:

  1. Взяти зі собою двох свідків (бажано мешканців вашого будинку), в котрих також є проблеми з опаленням або постачанням гарячої води.
  2. Разом скласти акт у довільній формі й описати суть проблеми, поставити дату та підписи.
  3. Зафіксувати все на фото та відео.
  4. Надіслати акт у керуючу компанію або експлуатаційну контору.
  5. Маєте отримати перерахунок відповідно до акту.

“Певна річ, це також може не спрацювати. Тому будьте готові, що доведеться звертатися до суду. Юстиція в цьому контексті може допомогти, тому що в кожному районному центрі і в великих містах є центри правової допомоги. Там вам нададуть форму цього акту, якщо ви хочете заповнити все правильно, нададуть форми скарг і проконсультують, як правильно скласти позов до певної контори, що надає вам ці послуги”, — заявив юрист.

Крім цього, юрист пояснив, якою має бути гаряча вода в крані.

“Гаряча вода — це вода температурою щонайменше 50 °С, але не більш, ніж 75 °С. Якщо температура води — 40…44 градуси, то ви маєте право платити на 30 % менше за цю “гарячу” воду, якщо нижча 40 °С — взагалі, як за холодну воду”, — зауважив Станіслав Куценко.

Також юрист надав номер гарячої лінії, за яким можна отримати безкоштовну юридичну допомогу: 0 800 213 103.

“Я рекомендую цей номер собі в мобільний телефон записати. Там безкоштовно можна проконсультуватися з будь-якого питання. Вам скажуть адресу найближчого центру правової допомоги, де є взірці всіх документів. Окрім того, якщо, наприклад, неправомірно затримує поліція, ви можете за цим телефоном ще й безкоштовно викликати адвоката від держави на місце події”, — сказав юрист.

Також юрист порадив, як зекономити на електроенергії, адже люди, щоб не померзнути, ставлять бойлери та додаткові опалювальні пристрої.

“До 100 КВт — це нижчий тариф, якщо більше — то він вищий. Ви це повинні враховувати. Відповідно, якщо використовуються бойлери або інше електричне обладнання, то можуть бути більші витрати на електроенергію. Але наш захист — у наших руках. Треба ставити лічильники, тоді вас точно ніхто не зможе обдурити”, — зауважив Куценко.

За його словами, поставити лічильник удома можна за пільговими тарифами, або взагалі безкоштовно. Це можливо для соціальних категорій, наприклад, тих, хто має низькі доходи, або пенсіонерів із обмеженими можливостями.

Якщо ж цілому будинку відімкнули світло, опалення чи воду за борги, а ви при цьому справно платили за користування комунальними послугами, рекомендації юриста такі:

“Чи то керуюча компанія, чи ОСББ — у всіх цих випадках є певні договірні взаємини. І вони укладаються не з усім будинком, а з кожною квартирою окремо. Відповідно той, хто сплачує вчасно і регулярно, має право на виконання цих договірних взаємин. І вже проблеми компанії, яким чином вона це робитиме. Навіть якщо, в деяких випадках, потрібно буде підводити до опалення лише цю окрему квартиру. Це вони порушують договір, і ви захищені в цьому разі”, — пояснив Станіслав Куценко.