Укрзалізниця заборонила франківському заводу використовувати власні локомотиви


Компанія "Івано-Франківськцемент", яка в порядку експерименту мала право виїзду власними локомотивами на шляху "Укрзалізниці", не може ним скористатися в зв'язку із забороною з боку УЗ.

Про це повідомляє Центр транспортних стратегій.

За інформацією видання, підприємство більше не перевозить по шляхах УЗ свою продукцію тепловозом General Electric те33а, який "Івано-Франківськцемент" купив і почав використовувати першим в Україні.

Керівництво підприємства поки не озвучило свою офіційну позицію з даного питання, однак один із співрозмовників ЦТС на питання про те, чи відповідає отримана інформація дійсності, відповів: "Так. Це правда. УЗ заборонила виїжджати до вузлових станцій локомотивами GE і 2М62". Обґрунтовано це рішення було відсутністю відповідної законодавчої бази.

Нагадаємо, що "Івано-Франківськцемент" кілька років поспіль намагався домовитися з "Укрзалізницею" про допуск своїх локомотивів на інфраструктуру національної ж / д компанії для перевезення своєї продукції. У 2016 році між сторонами було досягнуто компромісу. "Укрзалізниця" в тарифному довіднику ввела окрему графу - локомотиви приватні з власної локомотивною бригадою.

 В цьому році, з початку липня, ми в рамках експерименту отримали дозвіл на виїзд до Ходорова. І вартість за цю послугу зменшилася з 22 до 8 тис. Грн ", - пояснював ЦТС в 2016 році Богдан Скрипюк, директор ПАТ" Івано-Франківськцемент "з транспорту. Компанія експлуатувала крім General Electric те33а, тепловози 2М62 і М62. Перевезення здійснювалися між Ямниця і Ходорова.

Відзначимо, що питання впровадження приватної тяги піднімається на ринку вже давно, а в останні роки, в зв'язку з несвоєчасним вивезенням "Укрзалізницею" продукції багатьох компаній, він тільки загострився. Міністр інфраструктури України Володимир Омелян неодноразово заявляв, що в Україні є умови для проведення експерименту з приватної локомотивною тягою і анонсував проведення пілотного проекту в 2019 році.

На ринку відзначають, що відсутність закону про залізничний транспорт не є перешкодою для використання на магістральних коліях "Укрзалізниці" приватної тяги, оскільки зараз прямого заборони на використання приватної тяги немає.