Утеплюють фасади та замінюють вікна: У Франківську працюють над енергозбереженням


Місто активно впроваджує заходи з енергетичної модернізації. Для цього міська рада розробила та затвердила «Програму сталого енергетичного розвитку м. Івано-Франківська до 2020р».

У рамках реалізації проекту у бюджетних закладах міста виконуються роботи з теплової ізоляції стін, цоколя, даху, а також замінюють старі вікна та двері на сучасні металопластикові – усе для того, щоб зменшити енерговитрати, тим самим почати економити. Утеплення фасадів та заміну вікон проводять і в житловому фонді. Завдяки їх реалізації очікувана економія цього року складе більше 10%.

Капітальний ремонт системи опалення та встановлення ІТП провели у 7 закладах освіти: ДНЗ №4, ДНЗ №16, ДНЗ №18, ДНЗ №23, ДНЗ№33, ДНЗ №36, НРЦ (Гн. Хоткевича, 52А). А загалом вдалося замінити 527 вікон на металопластикові та 76 дверей.

Окрім цього, роботи з енергоефективності проводяться й поза межами проекту: капітально відремонтовано та замінено вікна у НВК «Школа-гімназія №3», ЗШ №5 та НРЦ №1. Всього –  118 вікон та 76 дверей. А також капітально відремонтовані системи опалення у ЗШ№4, ДНЗ №14 та №27.

Також різнопланові роботи з модернізації провели у закладах культури, соціального захисту, а також медичних закладах: дитячій лікарні, міській стоматологічній поліклініці, міській дитячій стоматологічній поліклініці, міській лікарні №1, поліклініках №5, №3, №4 та Перинатальному центрі. В останньому, до прикладу, замінено вікна в гінекологічному корпусі, а лапочки-жарівки змінили на енергозберігаючі. Також розробили ПКД і провели експертизу капітального ремонту та реконструкції внутрішньобудинкових систем водопостачання, каналізації та опалення.

Міський голова Руслан Марцінків наголошує, що впровадження енергомодернізації – одне із головних завдань. «В Івано-Франківську реалізується низка проектів, спрямованих на енергетичну модернізацію. Ми розглядаємо це в комплексі: заміна індивідуальних теплових пунктів, які дозволяють регулювати температурний режим підігріву води та опалення, не тільки у житлових будинках, але й у бюджетних установах. Окрім того, ми замінюємо вікна та утеплюємо будівлі, замінюємо котли на твердопаливні. Все це має призвести до значного скорочення, а згодом і припинення, використання газу. Хочемо зробити так, щоб Івано-Франківськ своїми здобутками в енергозбереженні показував приклад для всієї України», – пояснив Марцінків.