В Івано-Франківську освітяни радяться, як змінювати українську школу


У четвер, 22 серпня, в Івано-Франківську розпочалася обласна серпнева конференція педагогічних працівників. Її темою стала «Упровадження реформи Нової української школи на Прикарпатті: перші результати та завдання».

Участь у конференції беруть перший заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей, голова Івано-Франківської облради Олександр Сич та очільник ОДА Денис Шмигаль.

Освітяни обговорюють розбудову системи забезпечення якості освіти в Україні, виклики освітньої реформи та стандарти загальної середньої освіти в Новій українській школі. Також йшлось формування спроможної мережі закладів освіти в умовах реформи децентралізації, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

На початку конференції голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич побажав вчителям гідної платні та достатньої кількості матеріально-методичних засобів.

«Я б не хотів, аби зі зміною політичного ландшафту вам прийшлось міняти коней на переправі. Бо це найгірше, коли всі бігли вліво, а вам кажуть, що треба бігти в іншу сторону. Це не закид новій владі, а характеристика нашого державного життя. Бо всі роки незалежності, коли приходила нова влада, то казала, що треба робити по-новому.  Але ми ніколи нікуди не прийдемо, якщо не будемо мати стратегії, яка буде незалежною від змінного політичного класу.

Я переконаний, що локомотивом нашого внутрішнього світу є освіта. Та людина - це насамперед цінності. Нафарширована знаннями людина може поступати по-різному. Не ковбаса і не статок об’єднає українців, а об’єднають цінності, бо коли людина має достатньо достатку, вона починає думати про цінності. Тому навчаючи дітей, не забувайте плекати цінності», - звернувся до освітян Олександр Сич.

Перший заступник міністра освіти Павло Хобзей зауважив, що щороку перед освітою стає все більше викликів.

«Та діти хочуть просто йти до школи та вчитись. Питання ставлення до дитини є головним. Тепер вчителям потрібно працювати набагато більше, аніж це було раніше. Основним результатом Нової української школи є те, що вчитель та школа змінюється. Для міністерства Івано-Франківщина є добра тим, що департамент освіти на інститут післядипломної освіти дуже тісно співпрацюють. Адже сам департамент не може зробити те, що може зробити інститут. Реформа буде тоді, коли зміниться вчитель», - зазначив високопосадовець.

За його словами, наразі триває підготовка до другої хвилі НУШ. Наразі всі другі класи повністю забезпечені підручниками. Втім, найбільше викликів є перед дикторами, адже вчителі швидше пристосовуються до змін.

На конференції також вручили нагороди освітянам — лауреатам обласної премії імені Івана Косика.