В Коломиї не шанують Вольтера


Нещодавно у селі Нижньому Вербіжі Коломийського району відбувся відкритий районний фестиваль патріотичної пісні з нагоди 570-ої річниці першої писемної згадки про село та Дня героїв.

Метою фестивалю, який цього року відбувся вперше, офіційно є відродження та популяризація кращих зразків класичної, духовної та патріотичної пісні, примноження культурних традицій нашого краю.

А от неофіційно серед гостей фестивалю точилися гострі дискусії щодо його мети.

Знаний коломийський карикатурист, художник та активний блогер Ігор Бежук на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук написав: «Самих повстанських пісень було небагато. Виступали місцеві аматорські колективи з місцевими народними артистами. Як на мене, то це було чергове «китайські сувеніри-пиво-шашлики». А може, так і повинно бути...»

Як виявилося пізніше, у пана Ігора знайшлося багато однодумців, які залишили схожі коментарі, під здавалося, зовсім невинною статтею.

Однак, така позиція відомого та авторитетного коломиянина викликала незадоволення в районної влади, яка очевидно і була співорганізатором описаного дійства.

Замість того щоб зробити висновки і у майбутньому не повторювати перетворення патріотичних речей на «пиво-шашличні», за дану статтю посипались погрози на редакцію газети та на людей які мають свою власну думку на цю подію. Зокрема, за  неофіційною інформацією почалися погрози звільненням з роботи, доганами, судовими справами тощо.

Ось така демократія по коломийськи.

Здається, в славній Коломиї не шанують Вольтера, який сказав: «Я можу бути не згодним з Вашою думкою, але я готовий віддати життя за Ваше право висловлювати її».