В Косові десятки будинків можуть провалитися під землю


Життя на прірвою. В Косові десятки будинків можуть провалитися під землю. Все через місцеву річку.

Надія Миколаївна за допомогою палиці вимірює глибину тріщин, які стають все глибшими, повідомляють Подробиці.

Жінка розповідає, що колись від її будинку до берега річки відстань була 60 метрів. А за останні два місяці вода забрала ще 25 метрів.

В страху живе і Любов Пасалюк. Її двір від прірви відділяє тільки живопліт.

"Метр до живоплоту почало рвати і воно помалу з'їжджає у ріку. І якщо ці яблуні підуть, то піде і город, а провалля посунеться до хати. там обірвало 25 метрів зразу, а тут залишилося метрів п'ятнадцять", - розповідає жінка.

Річка почала руйнувати берег ще 50 років тому. Зараз під загрозою опинились школа та дитячий садочок.

Люди розповідають, що відколи почався зсув берега всі мешканці зверталися в міську раду. втім там відповіли, що коштів у бюджету немає.

В мерії Косова повідомили, що потрібно укріпити близько 4 кілометра берегової лінії. Але грошей на такі заходи у міськраді нема.

"Таких коштів у містах ,які знаходяться в горах  немає. Вартість цього об'єкту дорівнює річному бюджету розвитку міста Косів. Якщо ми зробимо цей об'єкт, то на рік можна закривати міську раду, адже гршей, аби щось робити у місті не буде", - пояснює міський голова Юрій Плосконос.

За допомогою міські чиновники звернулися в обласний департамент екології. Там пообіцяли виділити кількасот тисяч гривень, хоча необхідна сума в десятки разів більша.