В прикарпатському селі збудують культурно-мистецький комплекс у вигляді дзбана


Вербовецька сільська рада має намір збудувати у селі Старому Косові унікальний культурно-мистецький комплекс з центральною будівлею у вигляді гуцульського дзбанка заввишки 15 метрів.

Планують виділити для нього земельну ділянку розміром 47 сотих. Про це в мережі повідомила косівська журналістка Аліса Мудрицька.

«Цей проект розробила Марія Миколаївна Гринюк, вона його виколисала і викохала. Для нього потрібні надзначні потуги і великі кошти. Але перший крок уже зроблено – процедура оформлення земельної ділянки перебуває на фінальному етапі»,- розповів громаді Вербовецький сільський голова Іван Сусак.

За словами заступника директора з наукової частини Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва Марії Гринюк, це соціальний проект і основним власником комплексу буде громада.

"Він ні в якому разі не має бути приватним. Коли я його показувала в Адміністрації Президента та в інших високих кабінетах, всі чомусь думали, що мова йде про ресторан, бачили в ньому комерційну вигоду, те, що може принести гроші. А це культурно-мистецький центр, де мають бути міні-кінотеатр у 3D форматі, музей і панорама розвитку гуцульської кераміки, гончарні майстерні, паркова зона та багато іншого. Не маємо права перетворити цей проект на такий же довгобуд, як Старокосівська школа",-  наголосила Марія Гринюк. 

Гринюк пригадує, що коли була в Любліні на всесвітньому ярмарку, то демонструвала там ескізи будівлі «Дзбанка». До них підійшли поляки, почали розглядати, фотографувати і питати: «Де це? Ми вже хочемо туди їхати».

"Якщо ми це збудуємо, якщо Бог, влада і громада нам допоможуть, це буде унікальний комплекс. Такого в світі немає, інакше мені би не дали авторського свідоцтва. Як їдуть у Коломию до Музею писанки, так приїжджатимуть до нашого «Дзбанка»",- переконана жінка.