Віктор Янукович вважає, що «ґвалтівники в погонах» мають бути показово покарані з усією суворістю закону


Україна досі відчуває відлуння подій у селі Врадіївка Миколаївської області, які вкотре підняли проблему компетентності та професійності кадрів в українських правоохоронних органах.

Незадоволення громадськості викликав не тільки сам факт тяжкого злочину, скоєного працівниками міліції, але і ймовірна спроба залишити без покарання одного з підозрюваних.

Спільно з українцями такою ситуацією занепокоєний і Президент України Віктор Янукович. Глава держави взяв під особистий контроль розслідування Генеральною прокуратурою справи у зґвалтуванні 29-річної Ірини Крашкової.

На церемонії складення присяги суддями Президент України Віктор Янукович наголосив на проблемах правоохоронної системи. За його словами, в Україні досі трапляються випадки, коли замість того, щоб стояти на варті закону і захищати громадян, окремі працівники правоохоронних органів стають «злочинцями в погонах».

«Маю на увазі інцидент в Миколаєві, коли міліціонери жорстоко побили і зґвалтували молоду дівчину. Винним у цьому злочині не місце в правоохоронних органах, вони мають бути показово покарані з усією суворістю закону», - вважає Президент України Віктор Янукович.

Проте у глави держави є до правоохоронців питання, які залишилися, з певних причин, без відповіді. 

«Тут є питання і до прокуратури, і до обласної міліції: де були ці керівники на різних рівнях – району, області? Що робила влада регіону? Хто намагався приховати цей злочин?
Ці питання не повинні залишитися без відповіді. По кожному з них має настати персональна відповідальність!
Якщо якийсь чиновник, чи міліціонер вважає, що може робити що завгодно і усе зійде йому з рук, то я хочу, щоб він почув мене… Я цього ніколи нікому не дозволю! В Україні панує закон!

Ми розберемося в цьому випадку. Слідство має відбуватися прозоро. Громадян потрібно системно інформувати про його хід. Люди мають знати правду», - запевняє Віктор Янукович.
Президент України бачить три кроки, втілення яких дозволить більше не повторюватися інцидентам Врадіївки.
Перше – це забезпечення притягнення до відповідальності винних у випадку в Миколаєві та розбір всіх подібних інцидентів, на які нарікають люди. Дати кожному з них справедливу правову оцінку.
Друге - на колегіях правоохоронних органів, насамперед, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури треба ухвалити принципові рішення яким чином очистити правоохоронні органи від тих людей, які не достойні високого звання правоохоронця.
Третє - потрібно спростити доступ громадян до механізмів захисту своїх прав.

«Давайте перевіримо, як у нас працюють гарячі лінії в СБУ, прокуратурі, обласних адміністраціях. Як швидко реагують на звернення людей, яка реакція і чи є вона взагалі? Я вимагаю від правоохоронних органів принципових кадрових рішень щодо справи на Миколаївщині!», - говорить Президент України Віктор Янукович.