Вступна кампанія в івано-франківських ВНЗ проходить без надмірного ажіотажу, чітко і за правилами


Із 1 по 31 липня вищі навчальні заклади України відкрили свої двері для цьогорічних абітурієнтів. За даними Міністерства освіти і науки, за перший тиждень вступної кампанії до приймальних комісій ВНЗ надійшло 742 тисячі заяв як в паперовому, так і в електронному вигляді від 257 600 абітурієнтів.

Лідерами за кількістю поданих заяв поки що є Київський національний університет ім. Т. Шевченка, Національний авіаційний університет, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут».

Втім, найбільші ВНЗ Прикарпаття — Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ), Івано-Франківський національний медичний університет (ІФНМУ)— також є популярними серед потенційних студентів і наразі не скаржаться на малу кількість заяв від вступників.

Майже як абітурієнт


Вступна кампанія в Україні набирає обертів. Щоби зрозуміти це, навіть не слухаючи освітніх новин, варто лише побувати біля навчальних закладів івано-Франківська. Там спекотно і не лише через високу плюсову температуру повітря, адже надворі розпал літа, — для цьогорічних абітурієнтів прийшов час «Х». 11 років школи, незалежне тестування —  уже позаду, а попереду — перспектива вищої освіти.


Обійшовши приймальні комісії трьох найпотужніших ВНЗ Івано-Франківська — ПНУ ім. В. Стефаника, університету нафти і газу та медичного університету, я виявила, що картина у всіх закладах однакова і традиційна: одні вступники заповнюють якісь документи, другі просто чекають, треті вивчають оперативну інформацію на стінах і стендахѕ Ажіотажу не спостерігається. Аби його і не виникало, цього року приймальну комісію ПНУ ім. В. Стефаника під час вступної кампанії перенесли в інший корпус університету, відвели більшу кількість кабінетів, щоби вступникам та їхнім батькам було просторо і зручно.

Тихий старт


Відповідальні секретарі трьох вищих навчальних закладів Прикарпаття зауважують, що вступна кампанія стартувала спокійно. Такий старт вступу пов’язують з кількома аспектами: досвід, освіченість та підготовка громадян до цього процесу, електронний вступ. Також дуже багато вступників уже зрозуміли золоте правило: якщо ти не подав документи у перший день, то можеш це зробити впродовж місяця.


— Відтермінування певних результатів ЗНО вплинули на динаміку та подачу заяв, — каже відповідальний секретар приймальної комісії ПНУ ім. В. Стефаника Ігор Доцяк. — Першого дня ми прийняли лише 120 заяв від вступників, попередніми роками у цей час їх була величезна кількість, а в коридорах — черги. Це досить позитивно вплинуло на хід кампанії, тому що в зв’язку з цим вона почала розвиватися плавно: другого дня ми вже прийняли 500 заяв, третього — 1 000. На 8 липня маємо 3 412 заяв.


В університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) на 8 липня прийнято понад три тисячі заяв, в національному медичному університеті
(ІФНМУ) — понад дві тисячі. «Комісії справляються, черг немає, дані вносимо до Єдиної державної електронної бази своєчасно, в режимі он-лайн. Надмірний ажіотаж спостерігався 3—4 липня. Наразі подача документів від абітурієнтів є рівномірною», — зауважив відповідальний секретар приймальної комісії ІФНТУНГу Ярослав Штанько.


За словами відповідального секретаря приймальної комісії медичного університету Ігоря Сарапука, вступна кампанія в їхньому навчальному закладі відбувається, як і торік, у звичному ритмі.

Лікнеп вступників


За словами координатора громадянської мережі «ОПОРА» в Івано-Франківській області івана Маруняка, абітурієнти погано ознайомлені з умовами прийому до ВНЗ. «Як свідчить практика і досвід, — а ми вже вп’яте спостерігаємо за вступною кампанією — найбільше проблем в абітурієнтів та їхніх батьків виникає через те, що вони погано ознайомлені з процедурами вступу, не читали умов прийому та інших додаткових документів, які регламентують процедуру вступу», — зазначає він. Також дуже часто абітурієнти втрачають свій шанс стати студентом через звичайну неуважність, адже не завжди спостерігають за одним з найважливіших етапів вступної кампанії — хвилями зарахування.


Втім, у приймальних комісіях прикарпатських ВНЗ заперечують факт поганої поінформованості учасників процесу з його процедурами. Тим паче, що вже три роки умови прийому фактично не змінюються, лише місцями підкориговуються. «Я би не сказав, що вступники погано ознайомлені з правилами вступної кампанії, — зауважує Ярослав Штанько. — Є навіть такі, що дуже добре їх знають».

Плутанина фаху


В умовах прийому стосовно кількості поданих заяв до приймальних комісій українських ВНЗ є одне обмеження — п’ять навчальних закладів і три спеціальності в кожному з них. Проте це, на перший погляд, обмеження відкриває перед вступниками доволі широке поле для вибору свого майбутнього фаху. Аж 15 спеціальностей. Однак є й такі потенційні студенти, котрі бідкаються, що це обмеження дискримінує їхні права, адже так би подавали всюди і на все. Такий стан речей свідчить про одне — брак грамотної профілізації в школах. Тому «багатогранні» випускники не завжди готові після 11 років навчання в школі зробити єдино правильний вибір на користь тієї чи іншої професії. інколи навіть буває таке, що один абітурієнт одночасно подає документи в три заклади різного спрямування — гуманітарний, медичний, технічний. На Прикарпатті є достатньо випускників, котрі «прагнуть» навчатися в усіх трьох івано-франківських ВНЗ. Невже настільки обдаровані чи дивовижно універсальні? На жаль, здебільшого ні те  ні інше.


На моє запитання: «Чи багато абітурієнтів чітко знають, на якій спеціальності хочуть навчатися та з яким фахом пов’язати своє життя?», у приймальних комісіях однозначної відповіді немає.


— Багато вступників знають чітко, на якій спеціальності хочуть навчатися, — каже відповідальний секретар приймальної комісії ПНУ ім. В. Стефаника Ігор Доцяк, — але проблема полягає в тому, що не всі можуть туди вступити. Є багато звернень людей, які не набрали потрібних балів на ЗНО. З фахового предмета має бути не менше 140 балів, а вони набрали 130 і менше. Є люди, які не набрали навіть мінімальних 124 балів. Часто маємо випадки, коли абітурієнти вступають туди, де підходять їхні бали, чи орієнтуються на кількість державних місць. Все ж достатньо є таких вступників, котрі чітко зорієнтовані на певну спеціальність, особливо це помітно там, де існує творчий конкурс.


За словами відповідального секретаря приймальної комісії університету нафти і газу Ярослава Штанька, щороку серед абітурієнтів є ті, котрі приходять на ту чи іншу спеціальність цілеспрямовано. У своєму виборі вони орієнтуються на професійний досвід батьків, розповіді друзів — випускників тих чи інших навчальних закладів, ймовірність працевлаштування. «На нашому сайті є перелік галузей діяльності, в яких може працювати майбутній спеціаліст. Ми робимо це для того, аби зорієнтувати вступників щодо сфери та посад, на яких вони матимуть можливість працювати у майбутньому», — зауважує мій співрозмовник.
На думку відповідального секретаря приймальної комісії іФНМУ ігоря Сарапука, змінити ситуацію в бездумному обиранні випускниками шкіл своєї майбутньої професії легко. Потрібно лише обмежити кількість навчальних закладів та спеціальностей, в які одночасно можна подавати документи. «Необхідно в умови прийому внести меншу кількість навчальних закладів, в які можна подавати документи, зокрема одного напряму, отоді буде зрозуміло, що це профспрямований вступник і він справді знає, про яку спеціальність чи професію мріє. Нехай це буде і п’ять навчальних закладів, але щоб був поділ — медичні, гуманітарні, технічні», — каже він.

             
Порада від секретаря


Відповідальні секретарі приймальних комісій трьох івано-франківських ВНЗ дали важливі поради цьогорічним вступникам.


Ігор ДОЦЯК, ПНУ ім. В. Стефаника: «Йти підготовленими, ознайомитись з умовами прийому, з тими позиціями, котрі пов’язані з прийомом, стежити за своїм рейтингом, тому що ми забезпечуємо прозорість і відкритість, потрібно уважно стежити за перебігом кампанії. Коли стежиш за нею, то це тобі гарантує, що ти вчасно подаш оригінали документів, не пропустиш терміни. Вступна кампанія жорстко регламентована, про це слід пам’ятати, скрупульозно стежити за нею і дотримуватися термінів вступної кампанії».


Ярослав ШТАНЬКО, ІФНТУНГ: «Уважно ознайомлюватися з документами, на основі яких відбувається вступ, щоби знати свої обов’язки та права. Знати контакти приймальної комісії для того, щоб могти своєчасно інформувати приймальну комісію. Ми б хотіли працювати в контакті зі вступником.


Уважно стежити за ходом подачі заяв, рейтинговими списками, появою конкурсних списків, привозити оригінали вчасно, щоби не втратити право на зарахування на державне замовлення. Відстежувати ситуацію по ВНЗ і вчасно реагувати на зміни цієї ситуації».

Ігор САРАПУК, ІФНМУ: «Поради абітурієнтам можуть бути одні — правильно оцініть свої показники і правильно зробіть вибір своєї майбутньої професії».

 

Галичина