33-річного долинянина судитимуть за продаж неіснуючого авто


29 травня 2023 року до Долинського районного суду Івано-Франківської області надійшов для розгляду обвинувальний акт відносно 33-річного жителя міста Долини, який обвинувачується у вчиненні шахрайських дій – розміщував неправдиві оголошення у соціальній мережі «Fecebook» про продаж транспортних засобів, спеціальної та мото техніки, хоча не мав їх у наявності та заздаленгіть не мав на меті їх реалізувати.

Органом досудового розслідування встановлено, що обвинувачений у червні 2022 року розмістив у соціальній мережі оголошення про продаж автомобіля «Volkswagen Golf» за 4200 доларів США. Потерпіла знайшла та переглянула це оголошення і вирішила придбати залізного коня. У подальшому потерпіла, з метою обговорення придбання автівки зв’язалася за номером телефону, що був вказаний в оголошенні та почала переписку з обвинуваченим. Та шахрай наміру продавати машину не мав, а мав лише на меті заволодіти коштами покупця, тож запевнив її в правдивості оголошення, повідомив умови оплати та доставки, а також вказав їй про необхідність сплатити завдаток за автомобіль в сумі 3500 грн, які необхідно перерахувати на банківську картку, що потерпіла і зробила. Звісно, ні автівки, ні грошей потерпіла від обвинуваченого не отримала, тому повідомила правоохоронців про шахрая.

Інші потерпілі, а їх, до слова, 28, які мешкали у різних куточках України, після перегляду різних оголошень обвинуваченого та подальшої переписки з ним, будучи переконаними у його доброчесності, перераховували на вказані ним рахунки «завдатки» та «аванси». Всього сума завданих збитків інтернет-шахраєм сягнула 95 тисяч гривень.

Дії обвинуваченого органом досудового розслідування кваліфіковано за ч.ч.1 та 2 ст. 190 КК України, що караються штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Пресслужба суду звертає увагу читачів на те, що важливо також звернутися до правоохоронних органів з повідомленням про шахрайство в Інтернеті, якщо ви стали жертвою. Чим швидше будуть вжиті заходи, тим більші шанси на встановлення винуватця і притягнення його до відповідальності.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!