9 кроків: як перемогти стрес


Стрес підкрадається до вас, коли ви найменше цього очікуєте, але те, як ви реагуєте на нього – це тільки півсправи. Навіть якщо ви маєте хобі, яким ви цілком захоплені, це не врятує від стресу. Хобі – це лише 10% від вашого часу, а важливими є якраз ті 90%, що лишаються.

 "Знай" зібрав для вас 9 правил, що допоможуть вам знайти баланс та уникнути стресу.

Крок 1: Відключайтеся

 

 

Відключення є найбільш важливим кроком в цьому списку. Якщо ви не можете вимкнути всі ваші гаджети, то ви дійсно ніколи не залишите роботу. Роблячи себе доступним для роботи 24/7, ви піддаєте себе постійному стресу, який заважає вам зосередитися на своїх думкам та відпочити. Якщо немає можливості не відповідати на електронні листи та дзвінки на вихідних – відведіть на це по одній годині часу в суботу та неділю.

Крок 2: Мінімізуйте хатню роботу

 

 

Робота по дому має тенденцію захоплювати весь ваш вільний час. Коли це відбувається, ви втрачаєте можливість відпочити і подумати. Що ще гірше, то це коли ви працюєте весь тиждень, а всі вихідні проводите за хатьою роботою. Таким чином у вас виходить семиденний робочий день. Щоб уникнути цього – просто робіть це потрохи впродовж усього тижня, а не залишайте все на вихідні.

Крок 3: Тренуйтесь

 

 

Немає часу на тренування протягом робочого тижня? Ви маєте 48 годин кожні вихідні на це. Фізичні вправи - це відмінний спосіб, аби сформувати нові ідеї. Винахідники і інші успішні люди знають, що час на свіжому повітрі запалює іскри творчості. Неважливо, бігаєте ви, чи їздите на велосипеді, плаваєте чи займаєтесь садівництвом – ендорфін має підживлювати вас. Сенс в тому, щоби знайте те, що вам по душі та зробити це вашою звичкою.

Крок 4: Захоплюйтесь

 

 

Ви можете здивуватися, що відбувається, коли ви робите те, чим захоплені під час вашого вільного часу. Дозволяючи собі зануритися у ваші хобі, ви зможете уникнути стресу і відкрити свій розум до нових способів мислення. Такі речі, як музики, читання, писання, малювання, або навіть гра в м'яч зі своїми дітьми можуть допомогти стимулювати різні способи мислення, які принесуть величезну користь протягом майбутнього тижня.

Крок 5: Проводьте час з родиною

 

 

Проводити час зі своєю сім'єю дуже важливо, якщо ви хочете зарядитися енергією і відпочити. Будні бувають настільки метушливими та завантажиними, що часу на сімейні радощі не вистачає. Не дозволяйте цьому просочитися в свої вихідні дні. Візьміть дітей в парк, поведіть свою другу половинку до його або її улюбленого ресторану, і відвідайте батьків.

Крок 6: Погоджуйтесь на маленькі пригоди

 

 

Купуйте квитки на концерт чи виставу, або зробіть попереднє замовлення в новий классний готель, який щойно відкрився в центрі міста. Замість того, щоб побігати на біговій доріжці, підіть в похід. Спробуйте щось, що ви не робили раніше або, можливо, не робили протягом тривалого часу.

Крок 7: Прокидайтесь в той самий час

 

 

Дуже заманливо - поспати на вихідних подовше, аби виспатися за весь тиждень. Хоча ви і відчуваєте себе тимчасово добре, це збиває ваш ритм. Ваше тіло проходить через складну серію фаз сну для того, щоб ви прокидалися відпочившим і свіжим. Одна з фаз включає в себе підготовку мозку до того, щоб прокинутися. Коли ви спите на вихідних довше, ви збиваєте ці ритми – і в понеділок, після довгого сну на вихідниних, буде вставати ще важче. Якщо потрібно виспатися – просто лягайте раніше.

Крок 8: Зробіть ранок часом для себе

 

 

Дуже важко викроїти час для себе по вихідним, особливо, якщо у вас є родина. Знайти спосіб зробити щось, що ви любите насамперед вранці, може бути великим вкладом в своє щастя і чистоту розуму. Це також відмінний спосіб удосконалення свого циркадного ритму, змушуючи себе прокидатися в той же самий час, що й в робочі дні. Як відомо, розум досягає пікової продуктивності від двох до чотирьох годин після того, як ви прокинетеся. Тож, встаньте раніше, займіться фізичної роботою вставати, а потім можна зайнятися розумовою працею, поки ваш розум перебуває на своєму піку.

Крок 9: Підготуйтесь до наступного тижня

 

 

Вихідні – це чудовий час, аби присвятити трохи часу плануванню наступного тижня. Всього лише 30 хвилин планування додасть продуктивності і знизить рівень стресу.