Арештовували і вивозили до Сибіру дітьми: У Франківську презентували книгу «Таборові діти»


Журналістка та письменниця Любов Загоровська видала книгу свідчень про радянські репресії під назвою «Таборові діти».

Своїми спогадами з авторкою поділилися 63 людини з Прикарпаття та сусідніх областей. Всі вони були дітьми, коли їх арештовували разом з батьками як ворогів народу. Когось - за родинні зв'язки з упівцями, а когось і просто за те, що мали велику господарку і не хотіли йти у колгосп. 

«Перший рік свого життя я провела в тюремній камері. Там і ходити вчилася». Ця фраза з одного інтерв’ю стала для мене тим тригером, який і спонукав до написання цієї книги. Я замислилася, скільки ж серед нас людей, репресованих радянською системою ще в дитячому віці»,  – розповіла Любов Загоровська.

У книзі «Таборові діти» зібрано розповіді тодішніх дітей про те, як їх під дулами автоматів забирали з дому, про досвід перебування в тюрмах, про важку дорогу на сибірські морози в товарних вагонах, про життя в бараках чи спецінтернатах, про виживання в нелюдських умовах заслання.

«Ціле покоління людей, які зазнали величезної психологічної травми, переживши в дитинстві те, що навіть не вкладається в голові, а потім підсвідомо передали цю травму своїм дітям, онукам, та й правнукам. І травму цю досі не проговорено належним чином на загальнодержавному рівні. А історія змушує повторювати невивчений урок. Знову українських дітей масово викрадають і вивозять до Росії, де тими ж методами «перевиховують», викорінюючи з них усе національне.

Свідки відходять. Їх стає дедалі менше. І дуже важливо записувати їхні свідчення, фіксувати кожен злочин системи проти людини, проти дитини. Свідки мають говорити. А ми повинні слухати їх, запам’ятовувати, передавати ці знання нашим дітям. Важливий кожен голос цього покоління», – пише Любов Загоровська.

Книга «Таборові діти» — це чергове розвінчування міфу про «один народ», яким українців і досі щедро годує російська пропаганда.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!