Білорусь засудила до страти працівника німецького Червоного Хреста. Мінськ і Берлін ведуть перемовини


Мінський суд засудив до страти громадянина Німеччини Ріко Крігера, звинувативши його в «найманстві» та «тероризмі».

За даними білоруського проєкту «МотолькоПомоги», Крігера засудили наприкінці червня, йому загрожує смертна кара через розстріл, пише Громадське.

Німця звинуватили за статтями «незаконні дії щодо вогнепальної зброї», «приведення в непридатність транспорту або шляхів сполучення», «створення або участь в екстремістському формуванні», «агентурна діяльність», «найманство» та «акт тероризму».

Білоруський правозахисний центр «Вясна» пише, що Крігера визнали винним у «вибуху з метою впливу на ухвалення рішень органами влади, залякування населення, дестабілізації громадського порядку». Про який саме вибух йдеться, неясно.

Правозахисникам стало відомо, що справа військового лікаря стосується полку імені Кастуся Калиновського, а саме його структурного підрозділу іноземного механізованого батальйону «Західний».

Ріко перебуває під вартою з 6 листопада 2023 року. Про арешт чи результати слідства щодо нього білоруські офіційні відомства нічого не повідомляли.

За даними «Вясни», Ріко Крігер народився в Берліні та працював фельдшером у німецькому Червоному Хресті. Чоловік має малолітню дитину.

У LinkedIn Ріко Крігер вказав, що із 2021 року є техніком швидкої медичної допомоги. До цього він був медбратом вдома. З 2014 року по 2017 рік був охоронцем при посольстві США в Берліні. кремлівські ЗМІ називають його найманцем, що воював у складі Сил оборони України.

МЗС Білорусі в коментарі «РИА Новости» заявило, що наразі білоруські та німецькі дипломати проводять консультації щодо варіантів розвитку ситуації Крігера.

У МЗС Німеччини зазначили, що смертна кара є «жорстоким і нелюдським видом покарання, який відкидається Німеччиною за будь-яких обставин».



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!