Бойову медикиню Марію Марченко-Олексин з Прикарпаття відзначили нагрудним знаком "За збережене життя"


Бойову медикиню 10 гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Марію Марченко-Олекси з Івано-Франківщини нагородили відзнакою від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного - знаком "За збережене життя".

Про це повідомили на facebook-сторінці департаменту охорони здоров'я ІФ ОВА.

25-річна Марія на фронті від початку повномасштабної війни. Вона - випускниця Івано-Франківського національного медуніверситету.

«Спочатку я була медичною сестрою в медичній роті. Потім перевелася до мотопіхотного батальйону і там була старшим бойовим медиком. Їздила з хлопцями на виїзди, сиділа в окопах і виконувала найголовнішу свою задачу, а саме - рятувати життя», - розповідає вона.

Зараз Марія продовжує рятувати життя захисників на передовій.

«І дуже тішить, що хлопці мене памʼятають і дякують за порятунок. А мені дуже приємно, що людина яка була на порозі смерті, вижила», - зізнається бойова медикиня «десятки».

Дівчина наголошує на тому, що дуже необхідно, як і цивільним, так і військовим знати тактичну медицину.

«Багато разів стикалася з тим, що прилітають ракети по цивільних, а вони елементарно не можуть собі накласти джгута, бо не знають як ним користуватися. В кожної свідомої людини має бути аптечка з сертифікованими турнікетами, оклюзійками та бандажами. Вона багато місця не займає, але рятує життя», - каже військова.

Нагрудний знак Головнокомандувача Збройних Сил України «За збереження життя» вручається військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України, які врятували життя людині (групі людей) під час участі у воєнних (бойових) діях чи ліквідації наслідків природних та техногенних катастроф, інших надзвичайних ситуацій. Нагрудним знаком можуть бути нагороджені також інші особи, якщо їхні дії врятували життя військовослужбовцю чи працівнику Збройних Сил України.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!