Бюджетники Калуша можуть піти у неоплачувані відпустки через борги перед вчителями


У бюджеті 2024 року на зарплати освітянам не вистачає 50 мільйонів гривень.

Коштів міського бюджету Калуша не вистачає на виплату заробітної плати працівникам освітньої галузі. Щоб виправити ситуацію, мерія Калуша пропонує реорганізувати освітні заклади та економити на енергоресурсах. Якщо це не допоможе, бюджетники йтимуть у неоплачувані відпустки.

Як розповів ZAXID.NET, міський голова Калуша Андрій Найда 27 лютого, заборгованість перед освітянами виникла через вилучення військового ПДФО з громади, багатомільйонні борги місцевого підприємства «Карпатнафтохім» та відсутність коштів державної субвенції на освіту.

«Ми всі в одному човні. Держава нам не дофінансовує кошти у всьому, військове ПДФО забрали. Значить будемо всі економити, починаючи від освіти і закінчуючи мною, керівниками відділів. Інакше ми не знайдемо 50 мільйонів. Ми це робитимемо [будемо йти у неоплачувані відпустки] , якщо керівники закладів не здійснюватимуть заходів з оптимізації, економії енергоресурсів. Звичайно, найлегше позвільняти людей, але це взагалі неправильний вчинок у час війни», – сказав Андрій Найда, зазначивши, що, якщо педагоги підуть у відпустки, це не вплине на якість надання освітніх послуг у громаді.

«Це не вплине на освітній процес, [вчителі] будуть підміняти один одного. Навіть за таких умов якість надання освітніх послуг у громаді не постраждає», – сказав міський голова Калуша.

Нагадаємо, під час зустрічі з директорами шкіл Калуша 26 лютого, міська влада запропонувала план з реорганізації освітніх закладів та оптимізації кількості учнів у класах. Серед заходів: перепрофілювання низки ліцеїв у гімназії, зменшення кількості класів, груп продовженого дня та обсягу індивідуального навчання на користь інклюзії, не заповнення вакантних посад, зменшення видатків на харчування, енергоносії, відмова від безкоштовного харчування, зменшення розміру надбавок, доплат і премій, скорочення певної кількості посад тощо.

Додамо, що у 34-х школах та дитсадках Калуша навчається близько 9 тисяч учнів. На освіту з міського бюджету у 2024 році спрямували понад 443 млн гривень, що складає майже половину його видатків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!