Чи продає Україна електроенергію за кордон: Аналіз експорту та імпорту


10 жовтня 2022 року московія почала нищити енергетичну інфраструктуру нашої країни з метою занурити нас у темряву. Донині їм це не вдалось, хоча пересічний українець напам’ять вивчив графіки відключень світла у своєму помешканні — інструменту компенсації і балансування пошкоджень енергосистеми.

Проте з самого початку як такі графіки почали застосовуватись, і з кожним днем ми все частіше чуємо наратив, що світло вимикають не через критичні пошкодження, а через те, що електроенергію продають в Європу. Навіть таблички якість прикріпляють з сайту ENTSO-e Transparency. Проте ігнорують один факт..

Ініціатива DEEP STATE вивчила багато таких повідомлень, і вирішили наочно довести що це — брехня.

"Ми звели у єдину табличку всі дані по фізичному перетіканню потоків електроенергії через кордони з Угорщиною, Словаччиною, Молдовою та Румунією. Табличка включає в себе сумарний погодинний показник експорту і імпорту електроенергії через кордон в період з 00:00 18.01.23 до 00:00 23.01.23.

Джерело — ENTSO-E Transparency Platform, платформа прозорості і відкритих даних ENTSO, європейської мережі операторів системи передачі електроенергії. А потім намалювали графік. На графіку червоним позначений експорт електроенергії закордон, а синім — імпорт з-за кордону в Україну. Жовтою лінією показана абсолютна різниця між імпортом і експортом.

Як бачимо, ніякого "шаленого продажу електроенергії сотнями тисяч мегаватів в Європу" немає. Ба більше — Україна імпортує більше ніж експортує. За вказаний проміжок часу Україна експортувала 98 242 МВт, а імпортувала 108 490 МВт, тобто на 10 248 МВт більше. То чому енергія так активно перетікає через кордон? Все дуже просто: це один з механізмів компенсації дефіциту та покриття пікових споживань, адже наша генерація та наші мережі розподілу сильно ушкоджені. Тобто Європа допомагає нашій енергосистемі балансуватись, забираючи, транспортуючи, і повертаючи нам електроенергію тоді, коли нам це потрібно", - йдеться у телеграм-каналі аналітиків DeepStateUA

Немає опису.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!