Десятки F-16, які отримає Україна, обладнають найсучаснішим озброєнням США - WSJ


Сполучені Штати погодилися озброїти десятки винищувачів F-16, які союзники передадуть Україні. Зокрема, літаки обладнають сучасними ракетами американського виробництва.

Про це пише Wall Street Journal з посиланням на джерела, овідомляє Громадське.

Попри обмежені запаси Пентагону, США забезпечить для F-16, які отримає Україна, ракети AGM-88 HARM класу «повітря — земля», вдосконалені ракети середньої дальності AMRAAM класу «повітря — повітря» і ракети малої дальності AIM-9X класу «повітря — повітря» для реактивних літаків.

Крім того, для озброєння літаків нададуть комплекти боєприпасів підвищеної дальності Joint Direct Attack Munition для перетворення вільнопадних бомб на керовані й так звані бомби малого діаметра, які вибухають у вузькому радіусі ураження. 

Високопоставлений американський чиновник, з яким спілкувалися журналісти WSJ, каже, що кількість озброєння для літаків буде достатньою, щоб задовольнити «найнагальніші потреби України».

«Ми впевнені, що зможемо поставити все це [озброєння], принаймні критичні обсяги, яких вони (українці — ред.) потребують», — сказав він.

Офіційно про передання цих винищувачів ще не повідомлялося, хоча міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нещодавно казав, що обіцянка появи F-16 в українському небі влітку 2024 року «вже виконана».

Нагадаємо, ще у травні 2023-го президент США Джо Байден схвалив плани тренувати українських пілотів на американських винищувачах F-16. Згодом Нідерланди, Данія та Бельгія оголосили, що передадуть Україні літаки, зокрема для навчань, які відбудуться в Данії та Румунії.

Решта країн підтвердили свою готовність долучитися до підготовки українських пілотів на F-16.

У листопаді в румунському місті Фетешть урочисто відкрили центр підготовки пілотів на винищувачах F-16, де мали навчати, зокрема, й українських льотчиків. Серед інструкторів на цій базі можуть бути не тільки представники Румунії, Нідерландів та США, а й військові льотчики з інших країн-членів НАТО.

Перша група українських льотчиків закінчила навчання у США у травні, а Данія підготувала 50 українських спеціалістів з обслуговування F-16.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!