Деякі закриються самі по собі. У Рогатинській громаді реформують школи, бо бракує дітей


Реформування - не означає закриття. Депутати Рогатинської міськради під час позачергової сесії прийняли рішення про пониження статусу деяких закладів загальної і середньої освіти.

Розгляд цих питань передувало громадським обговоренням. Втім, на сесію також прийшли вчителі та батьки шкіл, обурені запропонованою реформою. Втім, міськрада таки прийняла рішення про пониження статусу восьми шкіл громади. Відтак, на 21/22 рік в громаді буде 5 ліцеїв, 11 гімназій та 12 початкових шкіл.

Кажуть, наразі мова не йде про закриття. Реформа є політикою держави, яка щороку зменшує розмір державної субвенції на оплату праці педагогам. До прикладу, на цей рік розрахунок був на 97 мільйонів гривень, але суму зменшили до 91.

Втім, визнають чиновники, з часом деякі школи з часом закриються самі по собі, бо там просто немає дітей. До деяких з наступного навчального року піде лише по троє дітей. 

"Рішення сесії не передбачає закриття загально-освітніх шкіл. Не стоїть питання "закрити". Але маємо факт, коли у класах по 2, 3, 5 дітей. Але ми поставили перед собою табу - не закривати школи з 1 до 4 класу, незалежно від того, скільки дітей буде у кожному класі. Такі факти ми вже маємо. Але навіть якщо у класі буде одна дитина, початкова школа буде існувати у кожному населеному пункті", - запевняє заступник міського голови Володимир Штогрин. 

Більше у сюжеті громадського інтернет-TБ Рогатина.

Читайте також: На Прикарпатті під загрозою закриття понад сотня малокомплектних шкіл

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!