"Допомагала віра у Бога": прикарпатець Василь "Батон" Бойчук про російський полон (ВІДЕО)


Василь Бойчук на позивний "Батон" з Прикарпаття наприкінці 2022 потрапив у російський полон на одному із найгарячіших у той момент напрямків. Через деякий час його обміняли.

Він розповів свою історію у документальному відеопроекті "Очі війни".

За словами Василя, так склалося, що він з побратимами були вимушенні здатися в полон.

"Нас забрали росіяни. Витягнули з окопа. По одному повиходили з піднятими руками. Поставили на коліна. Познімали речі, які у кого були. Там годинники, рукавиці і так далі, - ділиться Василь. - В мене одна рукавиця була розірвана. Не можу зрозуміти для чого їм була розірвана рукавиця".

"Батон" додає, що в перший момент була одна думка - "слава Богу, що лишилися живі". Далі, розповідає військовий, росіяни намагалися зломити волю.

"Вони хотіли дізнатися те, чого ми в принципі не знали. Де знаходиться наша техніка, де знаходиться наша артилерія, де знаходиться наш боєкомплект. Ми не могли цього сказати, бо ми цього не знали. На тому допиті один стоїть перед мною, а інший ззаду з такою викруткою, що я не знаю що нею можна зробити...", - розповідає боєць. - Вони хотіли просто зломити психіку. І хлопці ломилися..."

Василь додає, що не зламатися йому допомагала віра у Бога та переживання за рідних та побратимів.

"Психологічно допомагала віра у Бога. Це найперше. Сили надавала віра у родину. Тому що інформації про нас у той момент не було ніякої. Я не знав, як то переживе моя мама, бо вона мала інсульт перед тим. Я переживав за дружину, за доньку, за всю родину. Переживав також за хлопців тих, що у полоні - нас розділили на дві групи...", - розказує Батон.

Втім, для Василя найгірше в полоні було те, що росіяни заставляли співати гімн рф.

"Найгірше, коли воно, той нелюд з автоматом відкриває двері в камеру, всі хлопці встають. Він передьоргує затвор. А на стіні написаний гімн росії... Для мене це було найстрашніше та найгірше. Це був найгірший удар. Краще би мене били, різали... Заставляли співати гімн росії під дулом автомата,  - каже військовий.

Більше у відео з 10 хвилини.

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!