Доступність - це не тільки пониження. Смушак розповів наскільки Франківськ доступний


Заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Смушак прозвітував, наскільки місто стало доступним, що для цього робиться і скільки ще потрібно зробити.

За словами Смушака, доступність в людей асоціюється з пониженнями, але насправді, це набагато ширше поняття.

"Доступність - це універсальний дизайн середовища коли дорога, тротуар, громадський транспорт, входи у приміщення та інше повинні бути універсально доступні для всіх верств населення. Коли ми робимо таке середовище, можемо стверджувати, що у нас є доступність. Франківськ у  2023 році доступніший за Франківськ у 2022 році, та в сотню разів доступніший, ніж 10 років тому. Ми цього року провели комплексне дослідження міста і виявили 163 місця (78 об'єктів з двох сторін) які треба виправити, бо тротуар там в нормальному стані, але пониження немає. Вже 15 точкових об'єктів ми реалізували. Якщо взяти до прикладу тротуар на вулиці Бельведерській від Любомира Гузара до Південного бульвару, то ми виправили 37 понижень. Ми консультуємося з людьми з інвалідністю, щоб покращити доступність, враховуємо їх побажання",- каже Смушак.

Один з непопулярних кроків за словами Смушака - це встановлення стовпчиків. Виглядають вони не дуже красиво, але допомагають звільнити тротуари від авто, щоб забезпечити прохід і проїзд для пішоходів.

Ще одним з важливих елементів доступності є громадський транспорт.

"В 2013 році тільки 2% громадського транспорту було доступним. Зараз 98% комунального транспорту є доступним. Загалом цифра доступного громадського транспорту, разом з приватними перевізниками, тепер становить 70%",- прозвітував заступник мера.

На завершення Михайло Смушак запевнив, що перешкодою для підвищення рівня доступності є недостатність коштів і війна. Втім робота з підвищення доступності буде тривати доти, доки місто не стане повністю доступним.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!